Друг вірний — захист міцний: до зони ООС приїхали депутати України та Латвії

21.05.2021
Друг вірний — захист міцний: до зони ООС приїхали депутати України та Латвії

Парламентарiї на фронтi. (Фото з сайту espreso.tv.)

На передовій 10-16 травня українські військовослужбовці знову зіткнулися із застосуванням засліплюючих лазерів iз боку росіян.

 

Їх задіяли поблизу Станиці Луганської, поінформували в українській місії при ОБСЄ.


Також українська сторона СЦКК повідомляє про чергові грубі порушення з боку збройних формувань РФ та її найманців.

 

Відповідно до звіту СММ ОБСЄ від 18 травня, Місія продовжує фіксувати факти систематичного перешкоджання роботі патрулів i польотам БПЛА СММ на тимчасово окупованих територіях.


Зокрема, безпілотники Місії систематично зазнають перешкод унаслідок глушіння сигналу під час завчасно анонсованих запланованих польотів. Нещодавно було зафіксовано понад 10 таких випадків.


Окупанти продовжують дообладнувати та розширювати наявні оборонні позиції в бік лінії розмежування.

 

Так, Українська сторона СЦКК повідомляє, що 19 травня неподалік населеного пункту Піски проводили земляні інженерні роботи з використанням інженерних боєприпасів для створення нових укріплень у напрямку розташування передових позицій підрозділів Збройних сил України.


Крім того, збройні формування країни-агресора й надалі ігнорують режим припинення вогню та обстрілюють позиції підрозділів Об’єднаних сил: 19 травня було зафіксовано одне таке порушення. Біля Талаківки противник гатив із підствольних гранатометів.


Станом на 7-му годину ранку 20 травня зафіксовано одне порушення режиму припинення вогню. Поблизу Авдіївки росіяни стріляли зі станкових протитанкових гранатометів.
Бойових втрат унаслідок ворожого вогню немає.


Також у районі проведення операції виконують завдання й інші підрозділи сил оборони. Піротехнічні розрахунки ДСНС України розмінували майже 17 гектарів території та передали на знищення 44 вибухонебезпечнi предмети.


Додамо, що 19 травня до району проведення ООС завітали керівники парламентів України та Латвії: спікер Сейму Латвійської Республіки пані Інара Мурнієце, голова Верховної Ради України Дмитро Разумков, представники Сейму та дипломатичного корпусу Латвії, заступник міністра оборони України Ігор Старобінський та інші офіційні особи.


Під час робочої поїздки на Донеччину з ситуацією в регіоні їх ознайомили командувач Об’єднаних сил генерал-лейтенант Володимир Кравченко, голова Донецької облдержадміністрації, керівник обласної військово-цивільної адміністрації Павло Кириленко.


Члени делегації поспілкувалися з місцевими мешканцями у прифронтовому селищі Опитне Донецької області. Люди розповіли про проблеми, з якими доводиться стикатися через збройну агресію Російської Федерації проти України.

 

Так, iще до початку бойових дій тут мешкало близько 700 жителів, а нині проживає лише 38 осіб. Високоповажні гості оглянули ділянку лінії електропостачання, яку нещодавно відновили.


Також делегація ознайомилася з життям i побутом українських захисників однієї з бригад, що виконує бойові завдання неподалік Донецька.

 

«Сьогодні ми були на фронті й бачили наслідки війни, дуже багато зруйнованих будівель. Спілкувалися з місцевими жителями. І хочеться відзначити, що, попри складнощі прифронтового життя, вони залишаються патріотами. А ще ми побачили успіхи у становленні української армії та прогрес у розвитку інфраструктури Донбасу. Ми завжди будемо поруч з Україною», — зазначила спікер Сейму Латвійської Республіки.