Чотири роки думав: Банк Англії став на бік України в спорі з Коломойським щодо ПриватБанку

21.05.2021

Рішення Банку Англії стосується операції примусової конвертації в акції банку (bail-in) чотирьох випусків його єврооблігацій, випущених через канал фінансування ПриватБанку — британську компанію UK SPV Credit Finance plc на суму $595 млн.


Треба зауважити, що таке рішення Банк Англії виніс за запитом безпосередньо Національного банку України.

 

Адже націоналізацію ПриватБанку і відповідно, bail-in було зроблено згідно з українським законодавством, а євробонди через SPV було випущено згідно з англійським правом.

 

Поважний суд не поспішав та думав над запитом чотири роки! Чимало аналітиків були скептично налаштовані та вважали, що британці, для яких право власності священне, будуть непохитними і борг банку перед бондхолдерами на $595 млн доведеться повертати.

 

По-перше, процедура bail-in хоч і прописана у європейському законодавстві, але вперше була практично застосована саме на кейсі ПриватБанку. Зауважу, що завдяки цьо­му було суттєво знижено фінансове навантаження на державу, коли довелося вливати величезні кошти в ПриватБанк у процесі націоналізації.


По-друге, частина власників облігацій (а аналітики натякали, що серед них чимала група представляла інтереси Коломойського) подала позов до Лондонського арбітражного суду на суму майже $335 млн, і влітку 2019 року суд ухвалив хоч і проміжне рішення, та все ж на користь власників таких облігацій.

 

Феміда, щоправда, встановила низку обмежень, зокрема таку вимогу: виплати можуть отримати особи, які доведуть свою непов’язаність із колишніми власниками ПриватБанку.

 

І тут певна кількість бондхолдерів... відпала. (Пізніше Високий суд Англії та Уельсу 16 березня 2020 року підтвердив право ПриватБанку здійснювати виплати за випущеними в 2010-му та 2013-му євробондами не всім пред’явникам).

 

По-третє, якщо Банк Англії визнає законність процедури bail-in, то арбітраж має право переглянути позицію, що зараз ми і спостерігаємо.


«Відповідно до розділу 89H Банк Англії вирішив визнати bail-in ПриватБанку, і Казначейство Її Величності схвалило це рішення», — повідомляє британський центробанк. Значення цієї події прекрасно розуміють фахівці.

 

Як прокоментувала екс-очільник Нацбанку України Валерія Гонтарева, «у нас не було сумнівів, що все було зроблено правильно. Банк Англії підтвердив, що всі дії НБУ по bail-in інструментах також були безпомилковими», додавши, «вони визнали, що євробонди було списано згідно із законодавством України».


Рішення Центробанку Англії має величезне значення. Це не лише вперше в історії одна країна визнала проведений іншою країною bail-in відповідно до європейського механізму врегулювання неплато­спроможних банків. Це дуже важливе рішення в контексті всіх судових процесів у справі націоналізації ПриватБанку.

 

Як зауважила заступник голови правління НБУ Катерина Рожкова: «Звісно, це не гарантія перемоги державного ПриватБанку в суді, однак значно збільшує шанси на успіх і, сподіваюся, дозволить зберегти кошти платників податків».