Луна "корони". Польські підприємці скаржаться на брак українських заробітчан

21.05.2021

Пандемія внесла зміни в усі сфери нашого повсякденного життя — не стало винятком і заробітчанство: українські шукачі кращої долі за кордоном вимушені були масово повернутися на Батьківщину.


Чимало їх полишило й сусідню Польщу, тож реакція на це сусідів-роботодавців не забарилася. Наразі польські роботодавці відчувають гостру нестачу сезонних найманих працівників з України.


У повідомленні Аналітичного центру міжнародної компанії з працевлаш­тування Gremi Personal зазначили, що польські фермерські господарства і підприємства галузі гостинності, такі як готелі, кафе і ресторани, заявили про відчутні труднощі у зв’язку з браком людей, зокрема українських найманих працівників.

 

Підприємці скаржаться, що через нестачу працівників на сезонних роботах відчутна частина врожаю може зіпсуватися, бо він залишиться не зібраним на полях.


Зауважимо, що карантинні обмеження в Польщі, пов’язані з пандемією коронавірусу, не вплинули на кількість постійних робочих місць для українців, проте питання дефіциту робочої сили саме в сільському господарстві все ще залишається відкритим.


Подібна ситуація і в готельно-ресторанному бізнесі: цьогоріч працюючі на згаданому ринку польські бізнесмени скаржаться, що їм терміново потрібен обслуговуючий персонал — офіціанти, бармени, бариста, покоївки, кухарі. Зазвичай ці вакансії закривали українці.


Варто наголосити, що дійсні посвідки на проживання у Польщі мають більше 483 тис. іноземців, найчисельніша група серед них (понад 265 тисяч) — це громадяни України.


Як повідомив речник Управління у справах іноземців Якуб Дудзяк, найчастіше у Польщі оселяються молоді люди: майже 275 тис. іноземців із дійсними дозволами на перебування — особи віком 20-39 років.

 

Найпривабливішими місцями проживання для іноземців є Мазовецьке, Малопольське, Великопольське та Нижньосілезьке воєводства, а найменше — Свентокшиське.


Нагадаємо, що раніше уряд Польщі прийняв рішення офіційно зобов’язати українських найманих працівників (заробітчан) платити податки на території цієї країни.

 

Заповнити необхідні декларації та згодом відрахувати кошти до польського державного бюджету українці зможуть після отримання спеціальних кодів-ідентифікаторів.

 

Натомість заробітчани отримають право на відшкодування відрахувань і спеціальні податкові пільги. Згідно з прийнятим рішенням уряду Польщі, найманим працівникам необхідно отримати відповідний код-ідентифікатор протягом місяця.


А за прогнозами експертів-аналітиків, попит на трудових мігрантів з України у ЄС збережеться і після зняття covid-обмежень.


Додамо, що в 2020 році лише 34% опитаних мігрантів з України замислювалися про придбання нерухомості в Польщі, проте за перші три місяці 2021 року ситуація кардинально змінилася, і цього разу понад 55,5% опитаних мають намір розглянути це питання.