І хто хворів, і хто ні: у МОЗ радять вакцинуватись від коронавірусу усім без виключення

19.05.2021

Майже пів мільйона доз вакцини Pfizer прибудуть в Україну до кінця травня. Про це повідомив прем’єр-міністр Денис Шмигаль на своїй сторінці у фейсбуцi.

 

За його словами, препарати надійдуть у межах глобальної ініціативи COVAX. Вакцинуватимуть у першу чергу освітян.

 

«До кінця травня в Україну мають прибути понад 473 тисячі доз вакцини Pfizer у межах ініціативи COVAX. Її отримають працівники закладів освіти», — зазначив очільник уряду.

 

Також, за словами Дениса Шмигаля, здійснюється підготовка до початку вакцинації людей, які записалися в лист очікування через застосунок «Дія».

 

Він наголосив, що Міністерство охорони здоров’я готує до відкриття на вихідних відповідні вакцинальні центри. Перші такі пункти щеплення мають запрацювати у великих містах.


Україна готова запустити COVID-паспорти вже з 1 липня. Про це повідомив журналістам головний санітарний лікар Віктор Ляшко. Він розповів, що Україна бере участь у двох робочих групах щодо запровадження COVID-сертифікатів — від Всесвітньої організації охорони здоров’я та від Європейського Союзу.

 

Ляшко запевнив: якщо запровадять ВООЗ і ЄС, те саме зроблять і в Україні. Однак наша країна залишається другою в Європі за добовою смертністю від коронавірусу.

 

Про це свідчать дані сайту Worldometers. Попередньої доби в нашій країні від ускладнень померло 133 людини. Проте за кількістю нових інфікувань ми серед країн Європи — на шостому місці.


Людям, які перехворіли на коронавірус, все одно потрібно вакцинуватися від ковід-19 та забезпечити кращий імунітет. Про це повідомили у Міністерстві охорони здоров’я України.

 

«Якщо ви перехворіли на COVID-19 у безсимптомній, легкій чи важкій формі, ваш організм уже познайомився з коронавірусом SARS-CoV-2 та виробив до нього імунітет. Імунітет, вироблений у такий спосіб, називається набутим природним. Але такий імунітет після перенесеного COVID-19 не гарантує того, що ви не захворієте знову на цю інфекцію», — пояснили у МОЗ.

 

Також у міністерстві зазначили, що після вакцинації вірогідність захворіти на коронавірус дуже невисока і сама хвороба минає набагато легше, з меншою кількістю ускладнень. Натомість якщо людина перехворіла на COVID-19, повторне зараження може також мати важкий перебіг.

 

«Це відбувається тому, що вакцини краще стимулюють утворення антитіл та Т-клітин, які знешкоджують вірус», — розповіли медики.

 

У МОЗ зауважили, що після перенесеної хвороби вакцинацію можна відкласти на шість місяців, протягом цього періоду рідко повідомляється про повторні випадки COVID-19.

 

Але якщо вакцини у медичному закладі є в достатній кількості, людина, яка перехворіла на коронавірус, може вакцинуватися через чотири тижні після перших симптомів хвороби.

 

Окремо наголошується, що робити тест на антитіла до COVID-19 перед щепленням не потрібно.