Відзначали 100-річчя митрополита Никодима: Московський патріархат у Харкові показово знехтував карантином

18.05.2021

На честь 100-літнього ювілею митрополита Харківського та Богодухівського Никодима, який пішов iз життя десять років тому, днями відкрили пам’ятник.

 

Із цієї нагоди до міста приїздив настоятель УПЦ Московського патріархату Онуфрій, що перетворило невеликий майданчик у сквері поблизу Свято-Благовіщенського кафедрального собору на місце масового паломництва прихильників цієї конфесії.


Серед учасників дійства були також секретар міськради Ігор Терехов i колишній мер Харкова Михайло Добкін. Обох вважають голов­ними конкурентами на виборах міського голови, що відбудуться у жовтні.

 

Традиційно в поїздці до Харкова митрополита Онуфрія супроводжував нардеп Вадим Новінський, який недавно в Московському патріархаті отримав сан диякона.


Як повідомив один з авторів 2,4-метрового монумента скульптор Олександр Рідний, пам’ятник виконаний із бронзи та каменя.

 

«Я створював скульптуру чітко по фотографії, яку надала єпархія, —  каже він. — На ній Никодим одягнений в урочисте вбрання, що прикрашене квітами сакури. Тканину митрополит особисто купив у Японії, яку відвідав багато років тому, а потім сам пошив красиву рясу і часто її носив». За словами автора, для ескізу було використано світлину 50-річного священника, який прожив загалом 90 років.


Настоятель УПЦ МП Онуфрій відслужив Божественну літургію у Свято-Благовіщенському соборі, а також заупокійну літургію біля могили митрополита Никодима, що розташована тут же — у нижньому храмі святителя Мелетея.

 

Обидва молебні відвідало чимало мирян, які вщент заполонили приміщення. Фактично ніхто з них не одягнув захисну маску й не дотримувався визначеної карантином дистанції. По завершенні дійства присутнім запропонували ще й причаститися з однієї ложки.


Заходи, організовані промосковською церквою, охороняло півтори сотні поліцейських. Наприкінці дійства речниця правоохоронного відомства Галина Третякова повідомила, що інформацію про масове порушення карантинних вимог внесли до Єдиного обліку заяв і повідомлень.

 

Але, схоже, подібними проблемами керівники Московського патріархату особливо не переймаються. Скажімо, 21 березня цього року вони  провели аналогічне богослужіння з Хресною ходою, в якому теж брали участь тисячі вірян.


Ушанування пам’яті митрополита Никодима в Харкові було сприйнято по-різному.

 

«15 травня багато писали й виставляли світлини про день Європи, — прокоментував ситуацію координатор місцевого Євромайдану Володимир Чистилін.

 

— А тим часом у Харкові очільник УПЦ МП владика Онуфрій (той самий, що відмовився вставати, коли у ВР вшановували загиблих Героїв АТО) у центрі міста відкрив пам’ятник колишньому агенту КДБ і людині, яка за вказівкою Кремля фактично вчинила розкол в українській церкві. Інакше, як провокацією, це навряд чи можна назвати. Хто з кандидатів у мери був присутній на події — неважко здогадатися. Тим часом про меморіал Героям Небесної Сотні влада знову не хоче нічого чути. Європейському місту — європейські пам’ятники!»