Приємний подарунок: українські волейболістки змогли достроково кваліфікуватися на ЧЄ-2021

18.05.2021

Процес виходу світового спорту з карантинної сплячки все ще обтяжений коронавірусними обмеженнями.

 

І вони, часом, настільки суттєві, що навіть можуть вплинути на підсумки важливих змагань.


Кваліфікацію на волейбольний чемпіонат Європи-2021 серед жінок було вирішено провести в дуже стислі терміни у форматі двох з’їзних турів.

 

За сім днів кожній із команд кваліфікаційного квартету належало зіграти по шість матчів.


Збірна України потрапила до однієї «пульки» з командами Швеції, Португалії та Грузії, й за путівку на Євро змушена була боротися на майданчикам своїх прямих конкурентів.


Утім аж занадто складним шлях команди Володимира Орлова до фінального етапу ЧЄ не був.


Заповітну перепустку на єврофорум «синьо-жовті» отримали достроково. І допомогли їм у цьому коронавірусні обставини. Напередодні матчів першого туру, господарем яких була збірна Португалії, в таборі грузинської команди виявили коронавірус, через що в її пасиві з’явилося одразу три технічні поразки (як результат відсутності команди під час першого збору).


Команда ж України свій відбір на ЧЄ розпочала перемогою над Португалією та поразкою шведкам. Поступилися підопічні Орлова збірній Швеції й у другому турі, щоправда, в Грузії програна дуель «тре крунор» (2:3) принесла «синьо-жовтим» один заліковий бал.


У повторному поєдинку проти Португалії перевага так само була на боці українських волейболісток. Після чого стало зрозуміло, що підопічні Орлова разом з командою Швеції достроково потраплять на Євро-2021 від групи «В».

 

«Наставник просив нас якнайшвидше забути прикру поразку шведкам і продемонструвати всі наші бійцівські якості. Тож у португалок не було шансів», — резюмувала українська збірниця Діана Мелюшкіна.

 

Заключний поєдинок відбору проти Грузії вже не мав для українок жодного турнірного значення, проте на прощання «синьо-жовті» переграли й господарок другого з’їзного туру. Тепер українські волейболістки можуть зосередитися виключно на підготовці на ЧЄ, який у вересні проходитиме одразу в чотирьох країнах.