Усупереч перешкодам: українські хокеїсти розпочали свої виступи на турнірі «Переможемо COVID-19» в Словенії

18.05.2021
Усупереч перешкодам: українські хокеїсти розпочали свої виступи на турнірі «Переможемо COVID-19» в Словенії

У першому матчі турніру Beat COVID-19 збірна України в овертаймі поступилася полякам. (Фото з сайту xsport.ua.)

Другий рік поспіль національна збірна України з хокею не має можливості зіграти на чемпіонаті світу.

 

Пославшись на непереборні форс-мажорні обставини, Міжнародна федерація хокею на льоду знову скасувала «мундіаль» у другому та третьому за силою дивізіоні планети, хоча від ідеї проведення елітного ЧС-2021 не відмовилася.


Водночас представники «неелітних» хокейних збірних — Словенії, Франції, Польщі, України, Румунії та Австрії — для підтримання змагального та ігрового тонусу вирішили провести міжнародний турнір iз промовистою назвою «Переможемо COVID-19».


Уже не перший рік перебуваючи в дивізіоні IB, українським збірникам випадає змагатися з далеко не найсильнішими командами. Приміром, на скасованому ЧС-2020 «синьо-жовті» мали зіграти з командами Литви, Японії, Польщі, Естонії та Сербії.


Представницький склад турніру Beat COVID-19 у Словенії виглядає значно потужніше. Приміром, збірні Франції та Австрії ще в 2019 році перебували серед учасників елітного дивізіону планети. Відтак буде в української команди хороша можливість перевірити та оцінити рівень своєї поточної ігрової майстерності.


У своєму стартовому матчі на словенському турнірі підопічні Вадима Шахрайчука змагалися з приблизно рівним за силою опонентом — командою Польщі.


В останні роки українські хокеїсти перетинаються з польськими візаві досить часто. Можна припустити, що гру один одного вони вивчили досконало. Як результат, на льоду в Любляні суперники влаштували запекле та напружене протистояння.

 

Навіть поступаючись опоненту 1:3, «синьо-жовті» знайшли можливість вирівняти становище та перевести гру до «овертайму». І хоча останнє слово в матчі все ж залишилося за «біло-червоними», отримане українським колективом одне очко за поразку в додатковий час має надихнути його на подальші звершення в матчах iз вельми непростими опонентами.


Турне ж до Словенії почалося в української збірної з неприємності. На шляху до Любляни, в аеропорту Франкфурта, загубилася частина багажу «синьо-жовтих», через що довелося перенести дату їхнього поєдинку з поляками.


На щастя, загублені баули з інвентарем та екіпіруванням вдалося знайти, й підопічні Шахрайчука хоч і з добовим запізненням, але розпочали свої виступи на Beat COVID-19. Щоправда, грають у Любляні «синьо-жовті» далеко не найсильнішим своїм складом.

 

Через конфлікт між ФХУ та УХЛ, які сперечаються за право організації національного чемпіонату, до табору збірної України не приїхала низка відомих хокеїстів, зокрема кілька лідерів чемпіонського «Донбасу».

 

У відповідь федерація розпочала дисциплінарні провадження проти кількох вітчизняних клубів, наслідком яких може стати неучасть «Донбасу» в дебютному для нього розіграші хокейної Ліги чемпіонів.


На офіційному сайті донецького клубу повідомляється, що в такий спосіб ФХУ намагається зірвати участь України в Лізі чемпіонів. Однак у ФХУ наголошують, що дисциплінарний розгляд необов’язково має завершитися накладанням на клуб санкцій.

 

«Утім завершити розслідування й відреагувати на відомі факти все ж потрібно», — зауважують у федерації.


До слова, днями ФХУ оголосила про прийом заявок на наступний чемпіонат країни, підтвердивши таким чином свій намір самостійно займатися організацією національної першості. При цьому аналогічне бажання також має й УХЛ. Що сказати, конфлікт усередині вітчизняного хокею далекий від завершення...