На Харківщині Темнівська колонія №100 скидає брудні стоки у річку Уди

14.05.2021
На Харківщині Темнівська колонія №100 скидає брудні стоки у річку Уди

Темніківська колонія №100 використовує річку Уди як «каналізаційний колектор».

Кілька територіальних громад Харківщини 13 травня влаштували пікет біля Північно-Східного міжрегіонального управління з питань виконання покарань, вимагаючи притягти до відповідальності Темнівську колонію №100. За словами пікетників, з якими погоджуються й екологи, вже близько 10 років ця установа використовує річку Уди як «каналізаційний колектор». Й оскільки згадана водна артерія впадає у Сіверський Донець, екологічна катастрофа загрожує багатьом населеним пунктам східних регіонів.


Те, що в колонії вже багато років не працює система водовідведення, — факт давно відомий. З цього приводу написано вже чимало листів, у яких чиновники різних відомств дружно висловили «глибоке занепокоєння». Але фекальні та промислові стоки продовжують переправляти до річкового русла.

 

«Тут не лише попереднє очищення, а й навіть простої ливневки немає, — каже координатор ГО «Зелений фронт» Олександр Богданіс. — Тепер, аби від цього бруду очистити Уди, потрібні величезні кошти і спеціальні фільтри».


Екологічна проблема стала ще гострішою, коли п’ять років тому в колонії розмістили цех iз переробки пластику. До побутових і каналізаційних нечистот додалися ще й дрібнесенькі шматочки цього матеріалу, виловити які практично неможливо.

 

За словами депутатки Новопокровської селищної ради Ганни Смоловик, з якою погоджуються і колеги зі Змієва та Безлюдівки, ці фрагменти розпадаються на мікропластик. Він швидко проникає у воду і змішується з нею.

 

«Для переробки цього штучного матеріалу у природі немає механізму, — каже Олександр Богданіс, — тому все, що потрапило у природу, рано чи пізно потрапить до нашої печінки».


І це ще не все. На території колонії є медична частина, що обслуговує ув’язнених iз різними серйозними інфекційними захворюваннями. Йдеться про ВІЧ, СНІД, гепатити, туберкульоз. Медичні змиви теж течуть у річку.

 

«Це, звичайно, нонсенс, але винних у злочинній недбалості й досі не знайдено, — повідомив у соціальних мережах представник «Зеленого фронту» Олег Перегон. — Схоже, що ані поліція, ані прокуратура не надто поспішають з проведенням розслідування, адже маємо всі ознаки того, що до відповідальності необхідно притягувати керівників Темнівської виправної колонії, а совкову болячку під назвою «честь мундира» в нашій країні ще й досі не вилікували».


Щоправда, недавно цей заклад відвідав керівник обласної прокуратури Олександр Фільчаков. Він доручив адміністрації колонії терміново з’ясувати всі обставини, що спричинили цю проблему, і зібрати документи стосовно підрядників, які нібито виконували ремонт насосної станції. В області також було створено міжвідомчу робочу групу з числа правоохоронців «для підвищення ефективності боротьби і попередження будь-яких екологічних правопорушень».


Пікетники ж вимагають негайних дій — ліквідувати наслідки забруднення довкілля і компенсувати збитки, завдані природі.