Українські «русалки» плідно працюють на континентальному форумі в Будапешті

14.05.2021
Українські «русалки» плідно працюють на континентальному форумі в Будапешті

«Золото» й кілька срібних нагород уже вибороли українські майстрині артистичного плавання на чемпіонаті Європи з водних видів. (Фото з фейсбука.)

Коронавірусна пандемія радикальним чином змінила план підготовки спортсменів до Олімпіади в Токіо. Раніше розрахований наставниками календар довелося доповнити роком змагального простою та форсованим підготовчим циклом.


Відтоді, як наприкінці зими МОК зняв суворі обмеження на проведення офіційних змагань, у світі закипіло спортивне життя. По суті, великі міжнародні змагання тепер проходять у режимі нон-стоп.

 

Цими ж днями в Будапешті триває чемпіонат Європи з водних видів спорту. І тут українська збірна вже встигла розжитися нагородами найвищого ґатунку.


В останнє десятиліття національна команда водних грацій демонструє невпинний прогрес. На чемпіонаті світу 2019 року українським синхроністкам уперше в історії вдалося піднятися на найвищу сходинку п’єдесталу.

 

Після того успіху в таборі синьо-жовтих русалок чітко ви­значили, що на Іграх у Токіо обов’язково боротимуться за медалі, котрих, до слова, представниці українського синхронного плавання (віднедавна воно зветься артистичне) раніше не здобували.

 


«Срібний» дует  Анастасії Савчук та Марти Федіної.


А на ЧЄ-2021 у столиці Угорщини про свій високий потенціал нагадала харків’янка Марта Федіна, котрій вдалося стати першою в технічному «соло».


Заскочити так високо 19-річ­­ній українці вдалося не в останню чергу завдяки відсутності в змагальній когорті російських грацій.


Щоправда, і за наявності в турнірному протоколі представниць Росії українські «русалки» демонструють пристойний рівень.  Усе та ж Федіна довільну сольну програму завершила другою, відставши від росіянки Варвари Суботіної на 2,7 бала. Так само виграшем «срібла» завершився виступ Федіної в парі з Анастасією Сачук у технічному «дуеті».


Іще один віцечемпіонський титул, пропустивши поперед себе титулованих суперниць з РФ, здобули українські водні грації (Марина та Влада Алексіїви, Федіна, Катерина Резнік, Савчук, Ксенія Сидоренко, Аліна Шинкаренко і Єлизавета Яхно) за підсумками групового виконання технічної програми.


Примітно, що лідерка української збірної Федіна фігурує у всіх медальних сюжетах «синьо-жовтих» у Будапешті. «Із відчуттям важкості просинаєшся після чергового змагального дня. Однак коли виходиш на арену, все це швидко забуваєш і намагаєшся показати лише свій найкращий результат», — зазначила Марта.


А окрім водних грацій, у Будапешті розжитися «золотом» уже встигли й вітчизняні стрибуни у воду. Ксенія Байло та Олексій Середа ви­грали змагання в міксті.


За спинами молодих українських талантів залишилися потужні дуети з Великої Британії, Росії та Німеччини. При цьому перевага українського дуету над найближчими конкурентами склала цілих 18 балів.