Вчителю з Умані оголосили догану за критику реформування шкіл

12.05.2021
Вчителю з Умані оголосили догану за критику реформування шкіл

Ігор Соболенко називає свою догану «освітнім геноцидом». (Фото з ФБ-сторінки Ігоря Соболенка)

В Умані на Черкащині — освітянський скандал. Тамтешньому вчителю міської школи №1 Ігорю Соболенку оголосили догану. А все почалося після того, як пан Ігор розмістив у ФБ свій допис про реформування шкіл у місті.


«Майбутні першокласники чотирьох шкіл міста Умань (№№1, 3, 4, 9) днями дізналися, що у ці школи вони, скоріш за все, не підуть. Те саме дізналися школярі 9-х класів десяти уманських шкіл. Оскільки міська рада оприлюднила проєкт рішення, яким реформує заклади освіти міста», — йдеться у дописі Ігоря Соболенка.


Він зазначає, що «ледь не щодня змінюються плани у приймаючих рішення — то одні школи закривають, як до останнього вони планували вчинити із ЗОШ №8, то за інші беруться».


«До початку навчального року залишилось 4 місяці, а першокласники і їхнi батьки поняття не мають, де вони зможуть здобувати освіту. Ще понад 800 учнів 10-11 класів уже наступного навчального року потрібно буде розмістити в трьох школах (у рештах 10 шкіл старші класи не набиратимуть), що фізично неможливо», — констатує Ігор Соболенко.


І називає цинічним перший пункт розпорядження міськради про «проведення роз’яснювальної роботи серед учасників освітнього процесу щодо реорганізації закладів освіти», та від імені батьків і вчителів просить обґрунтування таких рішень. Зокрема, уточнює, показати скільки зекономить на цьому бюджет, чи є громадське обговорення проєкту рішення, висновки профільної комісії міськ­ради, та просить показати нову територію обслуговування закладів освіти, нові школи, їдальні, класні кімнати, у яких через 4 місяці будуть вчитися уманські діти.


«Чи ви сподіваєтеся, що запхаєте наших дітей у коридори чи непристосовані приміщення інших шкіл, і ми ці приміщення швиденько за свої гроші поремонтуємо?» — запитує Ігор Соболенко.


Після публікування поста у соціальній мережі «Фейсбук», стверджує уманський вчитель, «за лічені хвилини розпочалося службове розслідування і було написано наказ по управлінню та створено комісію».

 

«Щоб ви зрозуміли — на все пішло не більше 15-20 хвилин. Я за 26 років у школі ніколи не бачив, щоб так оперативно реагували керманичі освіти на проблеми нашої чи якоїсь іншої школи. На підставі телефонного звернення народного депутата Антона Яценка. Так, саме так написано в Акті — за телефонним дзвінком нардепа», — обурюється Ігор Соболенко.


Члени комісії з представників управління освіти та молодіжної політики Уманської міської ради «винесли вердикт, що вчитель під час уроку перебував у соціальній мережі, а інформація, яку він написав, створює соціальну напругу».

 


Словом, комісія винесла Ігорю Соболенку догану, бо він під час уроку опублікував інформаційний пост, в якому поширював недостовірну інформацію щодо закриття ЗОШ №1 і №4. В акті також iдеться про те, що «активне користування соцмережею «Фейсбук», а саме публікація постів під час освітнього процесу, суперечить морально-етичному кодексу педагога».


Наразі освітянський скандал в Умані цим не вичерпався. За словами Ігоря Соболенка, уманські вчителі та батьки збираються під стінами міської ради провести протестний мітинг, на якому вимагатимуть від місцевої влади зупинити «освітній геноцид».