Втрати за втратами: на Донбасі загинули ще двоє українських військових

30.04.2021
Втрати за втратами: на Донбасі загинули ще двоє українських військових

Київське кладовище «Лісове». (Фото Тараса ЗДОРОВИЛА.)

На фронті продовжують гинути наші захисники: від кулі ворожого снайпера 26 квітня поліг Іван Ковальовський (позивний «Африка») з Івано-Франківщини.

 

А 27 квітня, в районі відповідальності оперативно-тактичного угруповання «Північ», унаслідок підриву військового автомобіля на невідомому вибуховому пристрої загинув 30-річний Роман Гуляк iз Волочиська, що на Хмельниччині, а три його побратими отримали бо­йові травмування.


У Великодній період, коли більше людей відвідують кладовища, особливо помітними стають для загалу тисячі вбитих iз 2014 року Росією та її прихвоснями на сході України захисників нашої держави. Повага і шана Воїнам!..


А окупанти збільшують інтенсивність обстрілів на передовій: 28 квітня було зафіксовано 15 порушень режиму припинення вогню з боку збройних формувань РФ. Зокрема, у передмісті Красногорівки противник вів вогонь із заборонених Мінськими домовленостями мінометів 120-го калібру, великокаліберних кулеметів та станкових протитанкових гранатометів.


Поблизу Катеринівки російські загарбники двічі здійснили обстріли, застосувавши міномети калібру 120 мм, стрілецьку зброю, ручні станкові та станкові протитанкові гранатомети. А неподалік Водяного російсько-окупаційні війська шість разів відкривали вогонь у бік позицій українських захисників із мінометів 82-го калібру, гранатометів різних систем та стрілецької зброї.


У районі населеного пункту Гнутове ворог здійснив обстріл зi станкових протитанкових та автоматичних станкових гранатометів. Біля селища Світлодарськ окупанти застосували великокаліберні кулемети та станкові протитанкові гранатомети.

 

Неподалік Аадіївки противник вів вогонь зі станкових протитанкових гранатометів, а біля селища Золоте-4 — з ручних протитанкових гранатометів. Зі стрілецької зброї збройні формування Російської Федерації здійснили обстріл населеного пункту Зайцеве.


У районі відповідальності оперативно-тактичного угруповання «Північ» унаслідок ворожих обстрілів один військовослужбовець Об’єднаних сил отримав поранення. Воїну оперативно надано медичну допомогу. Стан здоров’я пораненого — задовільний. На обстріли противника наші захисники відкривали вогонь у відповідь.


Наголосимо, що поблизу Водяного збройні формування РФ здійснили дистанційне мінування з ручних протитанкових гранатометів мінами ПОМ-2.


Станом на 7-му годину ранку 29 квітня, з боку російсько-окупаційних військ було зафіксовано три порушення режиму припинення вогню.


Додамо, що як повідомляє Головне управління розвідки Міноборони України, в зоні проведення операції Об’єднаних сил на Донбасі проросійські бо­йовики встановлюють муляжі озброєння і військової техніки.

 

«Особлива увага приділяється облаштуванню хибних рубежів оборони, а також розміщенню замаскованих муляжів озброєння та військової техніки. Це робиться для введення в оману підрозділів Об’єднаних сил та провокування їх на відкриття вогню», — йдеться у повідомленні.


За інформацією Головного управління розвідки Міністерства оборони України, командування ЗС РФ продовжує підтримувати у готовності до застосування оперативне угруповання російських формувань на тимчасово окупованій території в Донецькій та Луганській областях.

 

«З цією метою проводяться постійні тренування артилерійських та мінометних розрахунків до здійснення вогню по закріплених цілях. Крім того, противник викори­стовує дотримання підрозділами Об’єднаних сил режиму припинення вогню для вдосконалення інженерно-фортифікаційного обладнання власних вогневих позицій», — повідомили розвідники.