Щоб безпечніше і дешевше: у Тернополі не будуть освітлювати вулиці ртутними лампами

30.04.2021

В обласному центрі завершено перший етап спільного проєкту Тернопільської міської ради та Північної екологічної фінансової корпорації (Nordic Environment Finance Corporation — NEFCO) «Світло без ртуті», мета якого — повністю вивести з експлуатації в системі зовнішнього освітлення ртутні світильники, що є водночас і екологічно шкідливими, і  енергозатратними.


Як повідомляє пресслужба міськради, за час реалізації цього проєкту з вересня минулого року відповідну реконструкцію проведено вже на майже пів сотні вулиць, де 1 тис.740 застарілих ртутних світильників замінено на сучасні світлодіодні.

 

За словами очільника Тернополя Сергія Надала, це дасть змогу зменшити витрати електроенергії на «світлоточках» у 5 разів, що дозволить щорічно заощаджувати понад 500 тисяч кіловат, або понад два мільйони гривень.

 

Знизяться й видатки на утримання самої системи зовнішнього освітлення, оскiльки термін функціонування світлодіодного світильника втричі довший, ніж традиційної ртутної лампи.


До слова, в ході виконання робіт було встановлено понад пів сотні нових опор i замінено майже 50 кілометрів  самоутримувальних дротів.


Зараз у Тернополі ведуть підготовчі роботи для другого етапу реконструкції системи зовнішнього освітлення, під час якого буде замінено ще 898 світильників на 22 вулицях міста. Завершити його планують уже до кінця літа цього року.