Парламентські вибори у Молдові призначені на липень

30.04.2021
Парламентські вибори у Молдові призначені на липень

Майя Санду: «Ми повинні швидше позбутися цього корумпованого парламенту».

Нещодавно обрана проєвропейська президентка Молдови Майя Санду розпустила парламент і призначила нові вибори на липень, поклавши край конфронтації з лояльними до її попередника, прокремлівського комуніста Ігора Додона, законодавцями.


48-річна Санду здобула несподівану перемогу над чинним тоді президентом Додоном у листопаді минулого року, проте наштовхнулася на затяту боротьбу за владу з парламентом, який в основному складається з «додонівських» депутатів, зазначає «Франс Пресс».


«Ми повинні якомога швидше позбутися цього корумпованого парламенту, депутати якого захищають тіньові схеми та крадуть у громадян», — пояснила вона своє рішення журналістам. «Ми повинні обрати новий парламент, сформувати компетентний уряд, повернути країну до нормального стану», — додала Санду.


У Молдові Партія соціалістів 18 квітня зажадала відправити у відставку президентку країни Майю Санду, звинувативши її в антиконституційний змові. Про це повідомив експрезидент країни Ігор Додон у фейсбуці.

 

«Партія соціалістів вважає, що Майя Санду особисто брала участь в антинаціональній і антиконституційній змові проти нашої країни та її народу. Ми вимагаємо відставки Майї Санду і проведення дострокових виборів президента Республіки Молдова», — написав Додон. Також він заявив, що партія розцінює рішення Конституційного суду про розпуск парламенту «як конституційний переворот з метою встановлення в Молдові режиму зовнішнього управління в інтересах зарубіжних кураторів».


До цього Конституційний суд Молдови визнав незаконним режим надзвичайного стану, введений через коронавірус. Режим був запроваджений промосковською більшістю 31 березня на 60 днів, тобто до 30 травня. Формально — з турботи про здоров’я народу, а насправді — щоб затримати розпуск парламенту.

 

З рішенням були не згодні депутати пропрезидентської партії «Дія і солідарність», а також депутат прорумунської Партії національної єдності Октавіан Цику. Вони заявляли, що був порушений порядок введення режиму. Оскільки режим скасований, у країні можуть проводитися вибори.


15 квітня Конституційний суд Молдови дозволив Санду розпустити парламент, оскільки він не зміг двічі затвердити уряд. Раніше Санду зажадала розпуску парламенту і відставки кабміну. У грудні 2020 року в відставку пішов прем’єр-міністр Молдови Іон Кіку. Він покинув свій пост під тиском акцій протесту прихильників президента. Опоненти Санду — партія соціалістів Республіки Молдова (ПСРМ), що має 37 мандатів зі 101 в місцевому парламенті, надавала Кіку підтримку.

 

Глава держави заблокувала затвердження нового уряду, щоб спровокувати розпуск законодавчого органу, в якому в її партії «Дія і солідарність» (ПДС) є всього 15 місць.