Юрист і «людина Деркача»: головне про новопризначеного міністра енергетики Германа Галущенка

30.04.2021
Юрист і «людина Деркача»: головне про новопризначеного міністра енергетики Германа Галущенка

Германа Галущенка пов’язують з одіозним Андрієм Деркачем, який перебуває під санкціями США.

Українська енергетика нарешті отримала свого міністра. У четвер Верховна Рада проголосувала за кандидатуру Германа Галущенка. Його підтримали 305 народних депутатів.

 

Дивовижну одностайність проявили депутати від «Слуги народу», ОПЗЖ, «Батьківщини», «За майбутнє!», «Довіри». Жодного «за» не дали «Європейська Солідарність» та «Голос».


Герман Галущенко, як уже повідомляла «УМ» у попередньому номері, юрист за освітою, працював у прокуратурі, МЗС, секретаріаті президента, Мін’юсті. Зі сферою енергетики його поєднує лише робота в «Енергоатомі», де він спочатку працював юристом, а потім віцепрезидентом.

 

Його пов’язують з одіозним Андрієм Деркачем, який перебуває під санкціями США, а також називають приятелем нардепа Андрія Геруса.


«Якось дивно у нас зараз працює соціальний ліфт: якщо не впорався зі своєю роботою — отримуй підвищення, — прокоментував це призначення у фейсбуці депутат від «Євросолідарності» Олексій Гончаренко.

 

— В 2019 році «Енергоатом» давав мільярди гривень прибутку, в 2020 і 2021 роках — глибоко збитковий. І продає свою електроенергію за копійки певним олігархам. Галущенко — людина Деркача, якого США прямо назвали російським агентом. І ми сьогодні на одну з ключових посад в державі ставимо таку людину?»   


Нардеп Гео Лерос додає: «Є всі ознаки вважати, що менеджмент найважливішої стратегічної компанії України («Енергоатом». — Ред.) працює в інтересах країни-агресора та олігархів. Діяльність цієї зграї кожен з нас буде оплачувати в платіжках, ми це доводимо у розслідуванні» (воно оприлюднене на фейс­бук-сторінці депутата. — Авт.).

 

Нардеп обурений, що реакцією на це резонансне розслідування президента Зеленського стало... висування Галущенка на посаду міністра!


Водночас сам новоспечений міністр пообіцяв iз трибуни парламенту не підвищувати тарифи на електроенергію та газ для вразливих категорій населення. І додав, що це цілком реально зробити, причому не адміністративними, а ринковими методами. Чи це не ті самі методи, що ми вже бачили на прикладі «Енергоатому», який з успішної компанії став жебраком? Тоді відверто страшно за всю нашу енергетику.


Тим часом Юрій Вітренко, кандидатуру якого на посаду міністра ВР відхилила двічі, отримав нового портфеля: його призначено головою правління НАК «Нафтогаз України». У той же день, у середу, попереднього керівника Андрія Коболєва Кабмін звільнив iз посади.


Напередодні, 28 квітня, Рада ухвалила важливі поправки до Земельного кодексу. Йдеться про законопроєкт №2194 (щодо удосконалення системи управління та дерегуляції у сфері земельних відносин). Над цим законопроєктом парламентарії працювали не один тиждень.

 

У підсумку було розглянуто понад 3 тисячі правок. Документ у другому читанні підтримали 284 депутати (переважно з провладної фракції «Слуга народу»).

 

Закон передбачає передачу земель державної власності за межами населених пунктів до комунальної власності органів місцевого самоврядування. Винятком мають стати землі, необхідні державі для виконання її функцій.

 

До таких відносяться землі Міноборони, природоохоронного фонду, державних установ, підприємств та організацій. Також документ дозволяє органам місцевого самоврядування змінювати цільове призначення земельних ділянок приватної власності.

ДО РЕЧІ

Важливу битву було виграно в середу. Комітет гуманітарної та інформаційної політики ВР відмовився включати «мовні» законопроєкти 4638 і 4638-2 до порядку денного сесії.

 

Це означатиме їх зняття з реєстрації, повідомив у фейсбуці нардеп від «Європейської Солідарності» Володимир В’ятрович. Нагадаємо, ці ініційовані «слугами» документи передбачали внесення змін до закону про мову і мали на меті скасувати відповідальність за порушення закону про мову.

 

«Однак члени комітету дійшли висновку, що закон про мову успішно впроваджується в життя і підтримується більшістю громадян, а законопроєкти про втручання в цей закон є надуманими», — додав В’ятрович.

 

«Мудре рішення і чудовий подарунок до Великодня», — констатував нардеп.