Керівництво ФХУ хоче самостійно організовувати національний чемпіонат

30.04.2021
Керівництво ФХУ хоче самостійно організовувати національний чемпіонат

Хокеїсти «Донбасу» повернули собі титул чемпіонів України й вирушили в заслужену відпустку. (Фото з сайту УХЛ.)

Після швидкоплинного фіналу, в якому «Донбас» без проблем переграв «Сокіл» і повернув собі титул найсильнішої команди країни, федерація хокею України виступила з гучною заявою, в якій повідомила, що Українська хокейна ліга більше не є співорганізатором національного чемпіонату.


П’ять років поспіль УХЛ займалася проведенням ЧУ. Контракт на організацію цих змагань, який був підписаний між ФХУ та УХЛ, мав діяти ще один сезон, утім нове керівництво федерації в односторонньому порядку розірвало угоду й тепер наголошує, що «ліга не може приймати заявки від команд-учасниць на наступний сезон».


Представники Української хокейної ліги вже звернулися з позовом до суду, вимагаючи визнати рішення федерації «недійсним», оскільки, за їхнім твердженням, контракт мав діяти до квітня 2022 року. А у ФХУ наголошують: «ТОВ «УХЛ» не виконала в повному обсязі свої зобов’язання за умовами договору, тому Федерація має повне право в односторонньому порядку достроково розірвати угоду в разі невиконання контрагентом умов угоди.

 

Після проведення аудиту ФХУ знайшла чимало порушень у діяльності ТОВ «УХЛ», які є неприйнятними ні для Федерації, ні для українського хокею в цілому. Це є повноцінною підставою для припинення співпраці ФХУ з ТОВ «УХЛ».


Варто нагадати, що конфлікт між клубами-засновниками УХЛ та Федерацією розгорівся наприкінці минулого року, напередодні виборів нового очільника вітчизняного хокейного господарства.

 

Усі намагання професіональних клубів висунути на пост президента ФХУ свого кандидата — Олексія Житника — завершилися невдачею.

 

Відтак управлінську естафету від багаторічного очільника Федерації Анатолія Брезвіна підхопив один із його заступників — Георгій Зубко.

 

Вочевидь про зимовий ультиматум від УХЛ, яка, погрожуючи зупинкою чемпіонату, вимагала від Федерації прозорих і демократичних виборів, пан Зубко не забув. Не так давно він уже заявив, що ФХУ й сама може добре організувати національну першість.


Хай там як, але протистояння між УХЛ та ФХУ не обмежується лише судовою площиною. Формально почавшись із тупикової дискусії про обмеження кількості легіонерів у заявці клубів на наступний сезон, конфлікт, схоже, набув всеосяжного характеру.

 

Щойно завершився фінал між «Донбасом» і «Соколом», Федерація оголосила про тренувальний збір для національної збірної України, котра 15-21 травня в словенській Любляні має взяти участь у представницькому міжнародному турнірі Beat Covid-19 Ice Hockey Tournament.

 

Утім головний тренер «синьо-жовтих» Вадим Шахрайчук заявив, що близько десяти збірників не можуть прибути на збори до Броварів, оскільки їх не відпускають клуби.


У ФХУ одразу заявили, що на подібні дії вітчизняних команд реагуватимуть дисциплінарними санкціями. Як повідомляє офіційний сайт ФХУ, Георгій Зубко вже ініціював створення комісії, яка розгляне питання неявки хокеїстів на навчально-тренувальні збори.


Важко сказати, наскільки такі дії сприятимуть бойовому духу української збірної. Водночас добре відомо, що здоровий мікроклімат у колективі — один із головних атрибутів великих успіхів...

ТАБЛО

Чемпіонат України. Фінальна серія до чотирьох перемог. «Донбас» — «Сокіл» — 2:1, 5:1, 3:1, 4:3 ОТ.