Антидержавного «кіна» не буде: Верховний Суд не задовольнив позови 112, Newsone і ZIK

28.04.2021

Наприкінці минулого тижня сервіс YouTube повністю заблокував для переглядів в Україні канали 112, Newsone і ZIK.

 

А остаточний цвях у «домовину» пропогандистсько-проросійських каналів, вочевидь, забив 26 квітня касаційний адміністративний суд у складі Верховного Суду, завершивши розгляд справи щодо визнання протиправним та скасування указу президента щодо санкції проти телеканалів «112 Україна», NewsOne, Zik нардепа Тараса Козака, який пов’язаний iз лідером ОПЗЖ Віктором Медведчуком.


Як відомо, скаргу подав адвокат Павло Попков: відповідачем у справі вказувався президент Володимир Зеленський, а третіми сторонами — юридичні особи вказаних телеканалів.

 

«Суд у задоволенні позовних вимог відмовив повністю. Повний текст постанови буде виготовлено впродовж п’яти днів. Судове рішення може бути оскаржено до Великої Палати Верховного Суду», — йдеться у повідомленні ВСУ.


Нагадаємо, що 10 лютого Верховний Суд повідомив, що визначився з двома позовами громадян, які оскаржують указ президента, яким фактично було накладено санкції щодо трьох телеканалів: у розгляді одного відмовлено, щодо другого надано час на усунення недоліків.


Уже 15 лютого до Верховного Суду надійшов позов ТОВ «Новини 24 години», в якому позивач просив визнати протиправним і нечинним рішення президента України та РНБО про застосування санкції до позивача.

 

Суд залишив цей позов без руху для усунення недоліків. А 25 лютого стало відомо, що нардеп iз фракції ОПЗЖ Тарас Козак оскаржує у Верховному Суді указ, яким президент увів проти нього санкції.


Додамо, що міністр культури та інформ­політики України Олександр Ткаченко назвав блокування сервісом YouTube трансляцій каналів 112, Zik, NewsOne кроком, що наближає світ до розуміння дій України у сфері боротьби з російською пропагандою.

 

«YouTube нарешті заблоковував для перегляду в Україні пропагандистські канали так званої «Трійки Медведчука»: йдеться про Ютуб-канали 112 Україна, Zik, NewsOne. Наразі на вкладці онлайн-трансляції позначено, що контент не доступний у домені нашої країни через скаргу від уряду на протизаконний контент», — написав Олександр Ткаченко у Телеграм.


Також міністр подякував фахівцям платформи YouTube, що звернули увагу на звернення та на рішення РНБО щодо телеканалів, які несли загрозу національній безпеці України, «оскільки вони не є ЗМІ чи звичайним мовником, а частиною пропагандистської війни Росії проти України».