Еді в ЄС заведе: на парламентських виборах в Албанії перемагає керівна партія

27.04.2021
Еді в ЄС заведе: на парламентських виборах в Албанії перемагає керівна партія

Успішний художник Еді Рама за короткий час перетворив Албанію на європейську країну.

Минулої неділі, 25 квітня, в Албанії відбулися парламентські вибори.

 

140 парламентських місць виборювали близько 1800 кандидатів, представники 12 політичних партій країни.

 

Цікаво, що право голосу на цих виборах мали 3,6 мільйона албанців, хоча  Албанія нараховує лише 2,8 мільйона мешканців.

 

Решту голосів мала забезпечити велика албанська діаспора, яка розсіяна переважно по країнах Європи, а також і світу. Це дещо затягує час остаточного підрахунку голосів.

 

Але, за даними екзитполу, на виборах до парламенту Албанії  лідирує правляча Соціалістична партія прем’єр-міністра Еді Рами: ця політична сила набирає 46,9 відсотка голосів виборців.

 

Опоненти соціалістів — коаліція на чолі з опозиційною Демократичною партією має 43,5 відсотка голосів, передає агенція новин «Рейтер».


Соціалістичний уряд в Албанії перебуває при владі вже дві парламентські каденції поспіль: вигравав вибори 2009 і 2013 років. Під час цих виборів багато виборців вимагали покращення ситуації у справі боротьби з корупцією в країні.

 

Нині Албанія займає 104-те місце зі 180 в Індексі корупції, який складає міжнародна неурядова організація Transparency International (TI). Чим вищий бал має країна в цьому індексі, тим вищим є рівень корупції в ній.


Перед виборами країною прокотилася хвиля сутичок. Прем’єр-міністр від соціалістів Еді Рама та його головний опонент від демократів Лулзім Баша обмінювалися словесними ударами на телебаченні та в ЗМІ, а їхні прибічники доводили правоту кулаками на вулицях. 21 квітня сталася стрілянина поблизу офісу Демократичної партії, внаслідок чого одна людина загинула, а ще чотири отримали поранення.

 

Лідер демократів Баша звинувачує правлячих соціалістів у підтасуванні результатів виборів, корупції та зв’язках з організованою злочинністю.

 

У зв’язку з цими звинуваченнями депутати від Демократичної партії залишили парламент.


Теперішній глава уряду Еді Рама значну частину свого життя провів у Парижі, де зробив кар’єру шанованого й успішного художника. Але після початку демократичних перетворень повернувся на батьківщину, щоб «зробити з Албанії Європу».

 

Спочатку був обраний мером столиці Тірани, яку в короткий час перетворив з міста комуністичних бараків на сучасне європейське місто.

 

Вже після обрання главою уряду на будівельний майданчик перетворилася вся Албанія, яка за короткий час набрала рис європейської країни. Дійсно, без корупції в таких великих перетвореннях не обійшлося. Але саме за прем’єрства Рами Албанія також стала членом НАТО.


Раніше керівництво як Соціалістичної, так і Демократичної партій заявляло про курс на членство країни в Євросоюзі та здійснення необхідних для цього реформ. Албанія є офіційним кандидатом на вступ до ЄС.

 

Як повідомлялося,  Рада ЄС з закордонних справ ухвалила рішення про початок переговорів про членство Албанії та Північної Македонії в Європейському Союзі.


Еді Рама дуже сподівається на здобуття третього прем’єрського мандата, щоб завершити свою обіцянку  і ввести Албанію в Євросоюз.

 

А трьома китами, на яких збирається в’їхати в об’єднану Європу, він на наступну каденцію вбачає розвиток туризму, аграрного сектору та енергетичних проєктів. Багато албанців надалі перебувають на заробітках в інших країнах, але Албанія тепер переживає наїзд європейців, переважно італійців.

 

Європейські фахівці охоче їдуть до Албанії як через високi заробітки, які їм пропонують, так і через перспективи професійного зростання, яких також не бракує у колишній «Північній Кореї Європи», якою раніше вважали Албанію.