Від початку будівництва ЧАЕС до засекреченої евакуації: в Україні вийшов аудіосеріал «Прип’ять»

27.04.2021
Від початку будівництва ЧАЕС до засекреченої евакуації: в Україні вийшов аудіосеріал «Прип’ять»

Прип’ять. (Фото з Вікіпедії.)

«Більшість із нас знає Прип’ять як зону відчуження, місто, де зупинилось життя. Та мало хто пам’ятає те, чим жило місто до аварії. Його збудували ще 1970 року. Це було молоде місто з новою та зручною інфраструктурою, численною кількістю робочих місць. До 35-ї річниці катастрофи на ЧАЕС ми вирішили створити аудіосеріал зі спогадами місцевих й «оживити» місто через історії людей, які пам’ятають інакшу Прип’ять через свої сімейні події, подорожі на теплоходах, цікаву роботу на станції, — розповідає Іван Шестаков, директор зі стратегічного розвитку медіасервісу Megogo. — В аудіосеріалі станція працює за своїм звичайним графіком, люди облаштовують свої квартири, відпочивають та подорожують, аж доки не настало 26 квітня 1986 року».


Для створення аудіосеріалу команда знайшла та поспілкувалася з тими, хто приїхав і став жителями Прип’яті, а потім змушений був залишати місто. Серед них, зокрема, діджей палацу культури «Енергетик», бібліотекарка, працівниця школи, працівники ЧАЕС.

 

Кожен iз шести епізодів — життєвий етап героїв: приїзд до міста, життя у Прип’яті, роль Чорнобильської станції, 14 видів ковбаси у магазинах у період загального дефіциту, дискотеки на 400-500 осіб, план... виключення з комсомолу за хрещення дітей, перше безалкогольне весілля, день напередодні аварiї та  день самої аварії, евакуація.  Розповідають переважно російською мовою.


Скажімо, сестри Наталія Борисова та Тетяна Бутевич: Наталія працювала в школі, а Тетяна — у воєнторзі в Прип’яті; Валентина Паденок була старшим інженером на експлуатації реакторного цеху №1 ЧАЕС; Ольга Зеленцова — з будівельної організації на ЧАЕС; Борис Лукашенко — колишній керівник відділу капітального будівництва атомної електростанції.


Режисером аудіосеріалу став Дмитро Левицький — автор театральних п’єс i засновник проєкту аудіопрогулянок. Над відмінним чуттєвим звуковим оформленням проєкту працювали звукорежисери Василь Явтушенко і Ася Федоськіна із 4Ears Sound Production та композитор Володимир Бабушкін.


Прослуховування аудіосеріалів, як і подкастів, абсолютно безкоштовне та доступне в розділі «Аудіо» додатку Megogo на смартфонах на базі iOS та Android, в автомобілях з аудіосистемою Android Auto та Apple CarPlay.

 

Крім того, аудіосеріал «Прип’ять» став першим аудіопроєктом, що доступний на Smart TV (розділ «Серіали») та вебверсії медіасервісу за посиланням Серіал «Прип’ять» Серія 2. Місто — дивитися онлайн безкоштовно і легально на megogo.net. Справді цікаво.

 

 

Валентина ГРИГОРЕНКО