Закінчився, ледь почавшись: протести змусили засновників Суперліги майже одразу закрити проєкт

23.04.2021
Закінчився, ледь почавшись: протести змусили засновників Суперліги майже одразу закрити проєкт

Фанати «Ліверпуля» активно протестували проти новоствореної Суперліги. (Фото з сайта www.sports.ru.)

Не минуло й кількох днів, як практично всі клуби-засновники скандальної Європейської Суперліги оголосили про вихід із неї.

 

Проєкт, який, за задумом його творців, мав стати глобальним спортивним дивом та принести багатомільярдні прибутки, завалився під пресом його противників.

 

Як з’ясувалося, ідею про створення ЄСЛ підтримували лише її автори — заможні боси 12 потужних клубів з Англії, Іспанії та Італії.

 

Футбольна ж спільнота у своїй абсолютній більшості сказала Суперлізі категоричне «ні». При цьому проти ЄСЛ виступили й впливові політики — зокрема, президент Франції Еммануель Макрон i прем’єр-міністр Британії Борис Джонсон, який всіма силами пообіцяв завадити її реалізації.


Тож уже на старті ЄСЛ наштовхнулася на монолітну стіну опонентів, де поруч стали політики, вболівальники, функціонери, тренери та футболісти.


«В існуючих умовах цей проєкт реалізувати не можна», — після доби активних протестів заявив один з ідеологів ЄСЛ, 45-річний президент італійського «Ювентуса» Андреа Аньєллі.


А першими скандальну лігу залишили шість клубів із Англії, де спалахнула неймовірно потужна протестна хвиля.


Тисячі активних англійських фанів у різний спосіб заявили, що футбол не належить заможним клубним власникам.


Як висловився на екстреному зібранні УЄФА її керівник Александер Чеферин, невеличка купка босів намагалася приватизувати величезний соціальний актив, яким є футбол.

 

Звертаючись у першу чергу до власників англійських клубів, президент Європейського футбольного союзу заявив: «Джентль­мени, ви зробили величезну помилку. Але ще є час змінити свою думку. Помилки роблять усі. Схаменіться!».


Опиратися суспільній думці клуби-засновники ЄСЛ не стали й без особливих вагань один за одним почали залишати проєкт.

 

«Наш клуб підтверджує, що офіційно почав процедуру виходу зі складу учасників Європейської Суперліги» — заяву подібного змісту вже оприлюднили 9 із 12 клубів.


А от керівники «Реала», «Барселони» та «Ювентуса» наразі залишаються відданими ідеї проєкту. Андреа Аньєллі, каже, що «Стара Синьйора» зберігає впевненість у спортивній, фінансовій та юридичній силі цього скандального проєкту, залишаючись відданою ідеї, котра має допомогти створити довгострокові цінності для клубу та всієї футбольної індустрії.


Хай там як, а колишній віцепрезидент УЄФА Григорій Суркіс створення європейськими футбольними грандами ЄСЛ назвав неприхованим шантажем дюжини клубів, яка дивним чином з’явилася на світ безпосередньо перед важливим засіданням виконкому УЄФА, де повинно було вирішитися питання реформи Ліги чемпіонів.


Не виключено, що після такого потужного футбольного землетрусу європейські футбольні гранди все ж отримають додаткові преференції від УЄФА, перш за все фінансового роду. Утім потужна реакція уболівальницької футбольної спільноти засвідчила, що у світі є речі, важливіші за гроші.


Вочевидь зрозумівши це, американський власник «Ліверпуля» Джон Генрі приніс вибачення тренеру, команді та вболівальникам.

 

«Ви чітко дали зрозуміти, що Суперліга — не найкраще рішення. Я підвів вас, і мені дуже шкода. Ми почули вас, тому хочу вибачитися перед Юргеном Клоппом, гравцями й усіма, хто наполегливо працює для розвитку «Ліверпуля».