«Особливі»: у Тернополі взялися за проєкт для дітей та молоді

21.04.2021
«Особливі»: у Тернополі взялися за проєкт для дітей та молоді

Під час відвідин теплиці. (Фото Ольги ГОРДІЄНКО.)

Проєкт під назвою «Особливі» почала реалізовувати тернопільська громадська організація «Бебіко» (повністю — «Центр сприяння дітям із синдромом Дауна «БебіКо», створена у вересні 2010 року).

 

Як повідомила керівниця ГО та ініціаторка проєкту Ольга Гордієнко, його мета — соціалізація та адаптація молодих людей з інвалідністю до спілкування, перебування в людних місцях, спільного проведення дозвілля за допомогою та в супроводі типової молоді.

 

А назву та ідею організатори запозичили з відомого однойменного французького фільму.

 

В ході проєкту представники обласного благодійного фонду «Майбутнє сиріт» та Тернопільського міського центру соціальних служб для дітей, сім’ї та молоді спільно проводитимуть час із дітьми та підлітками із синдромом Дауна та аутизмом, що допоможе їм краще зрозуміти потреби людей з інвалідністю.


«У програму входитимуть відвідини іподрому, аквапарку, боулінгу, спільне приготування їжі, висаджування рослин, — розповідає Ольга Гордієнко.

 

— Нам допомагатиме ініціатива «Веселі колеса». Зранку транспорт забиратиме волонтерів, після цього вони заїжджатимуть за молоддю з інвалідністю, а вже потім усі разом відвідуватимуть попередньо сплановане місце дозвілля, обідатимуть, і так проходитиме їхній день. Поки що зустрічі відбуватимуться раз на тиждень. Ми лише вчимося разом комунікувати, звикаємо один до одного. Проте вже було проведено спільну зустріч волонтерів та учасників проєкту Inclusibe Art, яка показала, що налагодження контакту між учасниками відбувається дуже швидко».


Реалізатори проєкту прагнуть навчити тих, хто не перебуває в оточенні людей з інвалідністю, допомагати останнім, не нашкодивши їм, та співпрацювати разом.

 

А для молоді з інвалідністю це буде допомога в адаптації, визнання, призвичаювання до перебування в громадських місцях. Наразі учасники проєкту працюють десятьма парами — волонтери та їхні підопічні. З фінансуванням сприяє Тернопільська обласна рада.