Нове загострення у війні з Росією: що зараз відбувається на українському кордоні

21.04.2021
Нове загострення у війні з Росією: що зараз відбувається на українському кордоні

Хоробрий грузинський воїн, який загинув за Україну.

Чорний список загиблих на сході України поповнився 18 квітня — у цей день поліг боєць 128-ї окремої гірничо-штурмової бригади грузин Давід Шартава.

 

Із росіянами почав воювати ще у 2008-му, обороняючи свою батьківщину, а з 2016 року у складі Грузинського легіону захищав Україну.

 

Командир Грузинського легіону Мамука Мамулашвілі каже, що Давид був напрочуд відважним бійцем, ніколи не боявся йти під кулі: «Не про кожного таке можна сказати, але Давид дійсно був відважною людиною. Протягом трьох років він брав участь у всіх боях легіону. Зокрема й коли ми захоплювали висоту в Дебальцевому. Іще він був дуже веселим».

 

Не так давно Давид уклав контракт із 128-ю бригадою, оскільки бійців легіону розкидали по різних підрозділах. У Грузії у Давида залишилися два сини.


Не вгамувалися російсько-окупаційні війська й 19 квітня, продовжуючи вести обстріли позицій українських захисників, яких планують у подальшому звинуватити в порушенні режиму припинення вогню. Упродовж доби понеділка було зафіксовано шість порушень з боку збройних формувань РФ.


Так, неподалік Авдіївки ворог відкривав вогонь iз мінометів 120-го калібру, а біля селища Південне — ще й з протитанкових ракетних комплексів, зенітних установок, гранатометів різних систем та великокаліберних кулеметів.


Біля Майорська російські окупанти здійснили обстріли з мінометів 82-го калібру, великокаліберних кулеметів та стрілецької зброї.

 

На околицi Пісків противник використав великокаліберні кулемети, підствольні та станкові протитанкові гранатомети.


У районі населеного пункту Зайцеве росіяни провели дистанційне мінування з ручних протитанкових гранатометів мінами ПОМ-2. Бойових втрат серед наших захисників за минулу добу немає.


Про дії збройних формувань РФ повідомлено представників ОБСЄ через Українську сторону СЦКК.


Станом на 7-му годину ранку 20 квітня з боку російсько-окупаційних військ зафіксовано одне порушення режиму припинення вогню. Так, неподалік Золотого-4 ворог відкривав вогонь з гранатометів різних систем.


Офіцер ЗСУ Сегрій Нещадим повідомив у твiттерi про чергові втрати російсько-окупаційних військ на сході України.

 

«Втрати орків 20.04.21 р. склали 2 особи: Безповоротні (200) — 1 (1-6 омсп 2 АК, небойовий, не виключено самогубство; 1 — зі складу 4-ї омсбр 2 АК, небойовий, ускладнення стану здоров’я після інсульту). Крім того, за уточненою інформацією, 18.04.2021 р. втрати окупантів склали 3 особи: санітарні (300) — 3 (3 — 9 омсп 1 АК, небойові, внаслідок підриву на НВП)», — уточнив офіцер.


Додамо, що речник Пентагону Джон Кірбі заявив: «Росія зосередила поблизу кордону з Україною більше військ, ніж у 2014 році».

 

Конкретне число він не назвав, але наголосив, що ситуація викликає серйозне занепокоєння. Кірбі також додав, що заявлена Росією мета перебування військ — навчання — не виглядає очевидною.


Водночас після засідання Ради міністрів ЄС голова європейської дипломатії Жозеп Боррель повідомив, що Росія, за його даними, сконцентрувала 150 тисяч своїх військових на кордоні з Україною та в окупованому Криму. Він наголосив, що ЄС збільшує дипломатичні зусилля для відновлення української територіальної цілісності.