Овочева насолода: готуємо легкі й ситні салати

21.04.2021

Узимку вже наїлися квашених овочів, а весною хочеться їсти більше свіжих.

 

Та й хочеться підтримати свій організм корисними елементами, які так необхідні в цей перехідний період.


Дієтологи наголошують на тому, що в день необхідно з’їдати 500 грамів різних овочів та фруктів. Ці продукти багаті на клітковину, яка покращує перетравлення їжі та загалом позитивно впливає на організм. Овочі можна тушити, смажити, варити, але найкорисніші вони в сирому вигляді.


Дуже зручно збалансувати денне харчування за допомогою різних салатів — мікс корисних вітамінів в одній порції. Отже, обирайте, який салат ви приготуєте сьогодні.

Салат із помідорами й сиром

Цей салат дуже простий і швидкий у приготуванні. Він добре пасуватиме до ситного гарніру.


Для приготування знадобиться: помідори — 200 г, твердий сир — 80 г, 2 зубчики часнику, 300 г білого хліба, рослина олія — 4 ст. л, сметана — 2 ст. л, сіль та спеції за смаком.
Для початку приготуємо сухарики, з ними салат буде більш ситний і смачний. Для цього наріжте хліб невеликими кубиками.

 

Змастіть сковорідку невеликою кількістю рослинної олії та викладіть нарізаний хліб. Помішуючи, обсмажте його на середньому вогні з обох боків до рум’яного кольору.


Готові сухарики викладіть в окрему тарілку, посоліть та за бажанням додайте інших спецій до смаку.


Часник очистіть та подрібніть на шматочки. На сковорідку долийте олії та обсмажте один зубчик 20-30 секунд. Довго тримати на сковорідці часник не варто, бо він швидко пригорає.


Додайте часник з олією до сухариків та ретельно перемішайте.


Помідори помийте та видаліть плодоніжки. Нарізайте їх кубиками або тоненькими шматочками. Подрібніть зубчик часнику та додайте до томатів. Заправте це все сметаною та досоліть за потреби. Все ретельно змішайте та викладіть у салатницю. Зверху потріть твердий сир. Сухарики краще додавати перед вживанням, щоб вони не розмокли.

Салат із курятиною та квасолею

Цей салат уже більш ситний і заслуговує бути основною стравою на вечерю.


Підготуйте куряче філе 1 шт., консервовану квасолю 1 склянку, листя салату 6 шт., огірок, помідори чері — 8 шт., невелику цибулину, зубчик часнику, рослинну олію — 4 ст. л, пів лимона, зелень, сіль, мелений чорний перець за смаком.


Куряче філе промийте, просушіть та наріжте дрібними кубиками.


Квасолю з банки потрібно висипати на друшляк та промити під холодною водою. Залиште друшляк, щоб стекла вся зайва рідина.


Часник та цибулю очистіть. Огірок, помідори, листя салату, зелень, лимон промийте та просушіть.


У сковорідці розігрійте невелику кількість рослинної олії. Куряче філе потрібно посолити та поперчити. Обсмажте м’ясо на середньому вогні близько 10 хв., постійно помішуючи.


У глибоку салатницю подрібніть руками листя салату. Додайте консервовану квасолю та остиглу курячу грудку.

 

Огірки наріжте кубиками або півмісяцем, помідори чері розділіть на 2 або 4 половинки, цибулю нарізайте кільцями. Додайте всі овочі до салату.


В окремій тарілці приготуйте заправку. Для цього змішайте рослину олію, 2 ст. л соку лимона, подрібнений часник, сіль та перець за смаком. Ретельно змішайте.


Заправте салат соусом, додайте зелень та добре змішайте всі інгредієнти.

Пісний салат із кускусом

Попри те, що цей салат без м’яса та яєць, він є дуже ситним і смачним, тому теж може бути основною стравою на вашому столі.


Для приготування знадобиться: кускус — 3 ст. л, болгарський пе­рець, огірок, помідор, зелена цибуля — 50 г, оливки — 7 шт., кедрові або інші доступні горіхи, лимонний сік — 1 ст. л, вода 0,5 ст. л, спеція орегано та сушена м’ята — по неповній чайній ложці, сіль та перець за смаком.


Кускус викладіть в окрему тарілку та залийте водою у співвідношенні 1:2. Дайте крупі настоятися протягом 5 хв. Щоб кускус був розсипчастим, після того, як він запариться, збийте його виделкою.


Сковорідку розігрійте та на маленькому вогні обсмажте горіхи.


Огірок, перець, помідор, цибулю промийте та висушіть. Наріжте ці овочі та маслини дрібними шматочками та викладіть у салатницю. Додайте запарений кускус та горіхи. Ретельно змішайте всі інгредієнти.


В окремій посудині приготуйте заправку до салату. Для цього змішайте лимонний сік, 0,5 ст. л. води, орегано, сушену м’яту, сіль та перець до смаку. Ретельно все змішайте.


Полийте салат соусом, змішайте та подавайте до столу.


Смачного!