Дорожчі кредити, вигідніші депозити: НБУ підвищить вартість грошей для приборкання інфляції

21.04.2021

Правління Національного банку ухвалило рішення підвищити облікову ставку до 7,5% річних.

 

«Цей крок спрямований на поступове сповільнення інфляції в другому півріччі 2021 року та повернення її до 5% уже в першому півріччі 2022 року», — повідомили в регуляторі.


«У 1 кварталі 2021 року інфляція очікувано вийшла за межі цільового діапазону 5% плюс-мінус один відсотковий пункт, але відхилилася від нього суттєвіше, ніж передбачалося прогнозом, під дією переважно тимчасових факторів», — заявив голова НБУ Кирило Шевченко, додавши, що, за підсумками березня, зростання споживчих цін у річному вимірі прискорилося до 8,5%, а базова інфляція — до 5,9%.


«Динаміка показників перевищила прогноз Національного банку України, опублікований в Інфляційному звіті за січень 2021 року. З одного боку, стрімке прискорення інфляції зумовлювалося здебільшого тимчасовими чинниками — зростанням світових цін на продовольство та енергоносії. Пожвавлення глобальної економіки та ефекти від гірших урожаїв і далі підштовхували ціни вгору. Значний вплив також мала низька база порівняння, — продовжив Шевченко.

 

— З іншого боку,  фундаментальний інфляційний тиск посилювався через подальше зростання споживчого попиту, зокрема за рахунок підвищення зарплат. Роздрібний товарооборот стабільно перевищував докризові рівні. У лютому він був на 5,6% більшим, ніж в аналогічному місяці минулого року. Унаслідок подорожчання товарів щоденного вжитку інфляційні очікування залишаються підвищеними».


Відтак через стрімке відновлення світової економіки та посилення інфляційного тиску Національний банк України переглянув прогноз інфляції з 7% до 8% у 2021 році, але очікує її повернення до цілі 5% у першому півріччі 2022 року та подальшу стабілізацію на цьому рівні.


Пік інфляційного сплеску, за даними Нацбанку, припаде на III квартал 2021 року. Проте надходження на ринки нового врожаю, вичерпання ефекту від низької бази порівняння для окремих товарів, а також підвищення облікової ставки НБУ поступово розвернуть інфляційну динаміку у протилежний бік.

 

«Восени інфляція почне знижуватися та повернеться до цільового діапазону 5% в першому півріччі 2022 року, де й залишатиметься надалі», — наголосили в регуляторі. Втім, прогноз НБУ передбачає збереження облікової ставки на рівні 7,5% до кінця року.


«Національний банк України готовий і надалі продовжувати цикл підвищення облікової ставки до рівня, який забезпечить повернення інфляції до цілі 5% у першому півріччі 2022 року», — додали в НБУ.


Як відомо, зміна облікової ставки є важливим сигналом для визначення банками процентних ставок за вкладами і позиками. Вона впливає на вартість кредитів, що надаються Нацбанком комерційним банкам.

 

Чим вона вища, тим дорожче обходяться банкам позики рефінансування, тим дорожче вони пропонують власні кредити, тим менше позичальників оформляють позики.


Утім це вимушений крок, адже коли інфляція та ризики макроекономічної нестабільності в країні посилюються, центральний банк повинен ужити заходів для стабілізації. Тоді НБУ підвищує облікову ставку та проводить жорстку монетарну політику.

 

Це означає, що кредитувати вже ризикованіше, тому ціна на гроші в економіці зростає. І навпаки, при зменшенні інфляції та поліпшенні макроекономічної ситуації облікова ставка зазвичай знижується і це спричиняє поступове здешевлення депозитів та кредитів.