Втіха для гаманця: в Україні очікують зниження цін на кілька продуктів

21.04.2021
Втіха для гаманця: в Україні очікують зниження цін на кілька продуктів

Вартість перших сезонних овочів уже починає знижуватися. (Фото з сайта sputnik.by.)

Початок весни приносить нашим співвітчизникам не лише перші теплі дні і сподівання на літній відпочинок, а й здешевлення продуктів харчування.

 

Які взимку іноді б’ють цінові рекорди. Сьогоднішня весна не виняток, навіть попри незвично холодну як на цю пору року погоду.

 

Втім експерти переконані, що сезонні товари дешевшатимуть, навіть незважаючи на це.

Стабільність до Великодня

Українські експерти поспішили заспокоїти наших громадян: до Великодніх свят цінова ситуація на продукти, на їхню думку, залишатиметься стабільною.

 

Представники Спілки птахівників України підтвердили, що найближчого місяця збільшення цін на яйця та м’ясо птиці не передбачається.


В асоціації «Укрцукор» також заявили, що не існує жодних передумов для зро­стання ціни на цукор. Адже, за їхнім твердженням, попит і пропозиція збалансовані, а тому не існує жодних підстав для коригування відпускної вартості товару.

 

За повідомленням пресслужби асоціації, гуртово-відпускні ціни складають 21,35-22 гривні за кілограм солодкого продукту. Ще одна причина — очікування вже найближчим часом імпорту до України 120 тисяч тонн цукру-сирцю для подальшої переробки на внутрішньому ринку. Також у деяких регіонах України гуртово-відпускна ціна на цукор уже знизилася.


«За даними оперативного моніторингу Державною службою статистики споживчих цін на соціально значущі товари, спостерігається стабілізація цінової ситуації — підвищення цін зупинилося і підстав для подальшого зростання не передбачається, — додали у Міністерстві економіки.

 

— Також за останній тиждень зафіксовано зниження вартості окремих соціальних продуктів, зокрема деяких видів хліба, круп, масла вершкового, яєць, цибулі, моркви та картоплі».

Час міняти цінники

Тим часом експерти очікують уже найближчим часом здешевлення чотирьох категорій продуктів харчування.

 

Як повідомляють ЗМІ з посиланням на старшого наукового співробітника ННЦ «Інститут аграрної економіки» Ігоря Сабія, йдеться про ранні овочі, але за умови, що уряд знову не запроваджуватиме обмежувальні заходи на їх продаж безпосередньо виробниками, як це було в минулому році.


Очікує експерт і падіння вартості курячих яєць. На його думку, ціни впадуть через сезонне збільшення несучості та за умови, що на ринку не виявиться ознак традиційної «передпасхальної» корпоративної змови.

 

Також має подешевшати молочна продукція — внаслідок сезонного збільшення надоїв. І, нарешті, експерт також підтвер­джує падіння вартості цукру.


«Ціни на інші продукти харчування залежатимуть від обсягів вирощування сільськогосподарської продукції нового врожаю, ціни на пально-мастильні матеріали, електроенергію, газ», — пояснив Ігор Сабій.


Ще один тренд до зниження — в Україні стрімко дешевшає картопля. Заступник директора Інституту картоплярства Микола Фурдига розповів, із чим пов’язана така зміна вартості овоча:

 

«Якщо його зберігати в сучасних сховищах, то з’являються додаткові витрати, які «тягнуть» за собою вартість цього овоча. Тому сьогодні виробники по максимуму намагаються його реалізувати, адже розуміють, що до молодої картоплі ціна падатиме і стара картопя не зможе конкурувати з молодою», — каже він і додає: вартість знижуватиметься і надалі, приблизно на 30%.


За прогнозами експерта, вже в середині травня гуртова ціна картоплі може скласти 5 гривень, а реалізаційна — в межах 6 гривень.

 

Ще однією причиною зниження цін на картоплю є високі запаси внаслідок зростання виробництва в минулому сезоні, а також тиск із боку імпорту картоплі з ЄС.

 

Тож картопля в Україні вже дешевша, ніж у минулому році, в середньому на 15-20% — залежно від сорту і регіону.

 

Як пояснюють експерти, наші виробники багато років орієнтувалися на виробництво обсягу, не думаючи про якість. Відтак наша країна перетворилася на одного з найбільших у світі імпортерів картоплі, хоч офіційно ми і входимо в трійку найбільших у світі виробників картоплі, поступаючись лише Китаю та Індії.

ДО РЕЧІ

Ціновий рекорд з 2014 року


Подорожчання продуктів харчування, яке минулого місяця було зафіксовано в Україні, — не наш особливий випадок, а міжнародний тренд. У більшості країн харчі також дорожчали. Причому вже десятий місяць поспіль.


За повідомленням Продовольчої і сільськогосподарської організації ООН, індекс цін на продовольство в березні виріс із лютого 2021 року на 2,1%, досягнувши найвищого рівня з червня 2014 року — 118,5 пункта.



А ТИМ ЧАСОМ...

Фальш-молоко


Молоко та молочні продукти, а особливо вершкове масло, є лідерами серед харчових продуктів, які найчастіше фальсифікують.

 

«Наявність жирів немолочного походження — найпоширеніше порушення при виробництві вершкового масла. На другому місці за типом порушень — невідповідність маркування», — йдеться у повідомленні пресслужби Держпродспоживслужби.


З початку нинішнього року фахівці Держпрод­споживслужби провели 85 планових та 29 тис. 8 позапланових перевірок і вилучили з обігу понад 31 тонну продуктів.


Серед товарів, яких найбільше підробляють і яких, відповідно, найбільше вилучили: молоко та молочні продукти (понад 6 тонн); риба (4,7 т); м’ясо птиці (3,3 т); м’ясо та м’ясопродукти (понад 2 т). Також прийняли 49 рішень про призупинення обігу харчових продуктів.


ПОКАЗНИК

Рай для геймерів


Україна увійшла в число держав з найнижчою вартістю мобільного інтернету. За підрахунками авторів дослідження, британської компанії Cable.co.uk, наша країна зайняла 31-ше місце серед 230 дослі­джуваних, а середня вартість передачі 1 ГБ мобільного трафіку станом на лютий цього року склала 0,75 долара. Аналітики вивчили 19 тарифних планів, серед яких у найдорожчому гігабайт коштував 35,88 долара, а в найдешевшому — 0,14 долара.


У п’ятірку найдорожчих країн, з точки зору середньої вартості 1 ГБ мобільних даних, входять Екваторіальна Гвінея (49,67 долара), Фолклендські острови (44,56 долара), острів Святої Єлени (39,87 долара), Сан-Томе і Прінсіпі (30,97 долара) і Малаві (25,46 долара).


«Подібність між цими п’ятьма країнами разюча й очевидна», — зазначили автори дослідження. Чотири з п’яти розташовані в Африці на південь від Сахари, інша «четвірка» — це острівні держави.


П’ятьма країнами з найдешевшим мобільним інтернетом стали Ізраїль (0,05 долара за 1 гігабайт), Киргизстан (0,15 долара), Фіджі (0,19 долара), Італія (0,27 долара) і Судан (0,27 долара).


На відміну від найдорожчих, тільки Фіджі є островом, і тільки Судан розташований в Африці на південь від Сахари.

 

Крім цього, всі вони або містять відмінну оптоволоконну широкосмугову інфраструктуру, або, як у випадку Киргизстану, Фіджі та Судану, значною мірою покладаються на мобільні дані як на основний засіб підтримки зв’язку свого населення з іншим світом.