Команди двох українських збірників пробилися до півфіналу Ліги чемпіонів

16.04.2021
Команди двох українських збірників пробилися до півфіналу Ліги чемпіонів

«Манчестер Сіті» вдруге у своїй історії пробився до півфіналу Ліги чемпіонів. (Фото www.mancity.com.)

На шляху до Стамбула, де в нинішньому році відбудеться фінал Ліги чемпіонів, кількість претендентів на трофей скоротилася до чотирьох.

 

Минулого «мід-уїку» були сформовані півфінальні пари, й тепер у дуелях «Парі Сен-Жермен» — «Манчестер Сіті» та «Реал» — «Челсі» визначаться майбутні учасники головного поєдинку Суперліги-2020/2021.


Для наставника «МС» Хосепа Гвардіоли це буде вже восьмий у кар’єрі півфінал ЛЧ. Команди, очолювані титулованим іспанським спеціалістом, завжди перебувають у числі основних претендентів на Кубок чемпіонів. Із «Барселоною» Гвардіола двічі виграв Суперлігу, а от з «Ман. Сіті», як до того — й з «Баварією», підкорити європейську клубну вершину Хосеп поки що не зміг.


У трьох попередніх сезонах далі чвертьфіналу «МС» не проходив. Відтак цьогорічна участь команди Гвардіоли в півфіналі — величезний прогрес. Упродовж усього турніру «городяни» демонструють високопродуктивний футбол.

 

Груповий раунд вони пройшли практично без втрат, лише одного разу зігравши внічию й пропустивши один лише м’яч у шести поєдинках. Натомість у «плей-оф» суперники «МС» у жодному з матчів не досягли позитивного результату. Підопічні Гвардіоли по черзі вибили з розіграшу дві німецькі «Боруссії» — з Менхенгладбаха та Дортмунда.


Показовим у цьому плані є гра манчестерської команди в захисті, котра в чвертьфіналі взагалі не дозволила відзначитися кращому бомбардиру ниніш­ньої Суперліги, норвезькому форварду дортмундського колективу — Ерлінгу Холанну.


Не останню роль у цьому досягненні зіграв український захисник «МС» Олександр Зінченко. У нинішньому сезоні українець провів чимало матчів в «основі» «городян». Відбігав Сашко за «МС» увесь матч і в Дортмунді, де колектив Гвардіоли здобув вольову перемогу.


«Ми продемонстрували характер. Добре комбінували й досягли потрібного результату. Неймовірне відчуття. Клуб удруге пробився до півфіналу Ліги чемпіонів. Це дуже хвилюючий момент, оскільки ми пишемо історію», — наголосив Гвардіола.


Якщо в «Манчестер Сіті» лише мріють дійти до фіналу, то три інші учасники півфінального раунду Суперліги-2020/2021 не тільки вели безпосередню боротьбу за чемпіонський Кубок, а й вигравали його. Минулого року «ПСЖ» уперше зіграв свій «лігочемпіонський» фінал, але тоді чемпіонські лаври дісталися мюнхенській «Баварії».

 

Цьогорічну чвертьфінальну стадію парижани використали для реваншу. Скориставшись відсутністю у складі мюнхенців їхнього забивного форварда Роберта Левандовського, «Парі Сен-Жермен» завдяки більшій кількості гостьових голів, вибив переможця попереднього турніру з поточного розіграшу.

 

Аргентинець Маурісіо Почеттіно лише на початку року очолив найсильніший клуб Франції, проте саме під його керівництвом головна зірка «ПСЖ» Кіліан Мбаппе перервав свою затяжну безголеву серію в Лізі чемпіонів.


Водночас колишній наставник паризького клубу Томас Тухель нині продуктивно працює з «Челсі». Після проходження в першому колі «плей-оф» іспанського «Атлетико», в наступному раунді лондонці подолали «Порту».


Доволі скромно почуваючись на внутрішній арені, «аристократи» мають можливість «вистрілити» у єврокубках. Щоправда, для початку потрібно розібратися в півфіналі з найтитулованішим клубом ЛЧ — «Реалом».


У нинішньому сезоні команду Зінедіна Зідана неабияк штормило — дві поразки «Шахтарю» на груповому етапі ЛЧ тому підтвердження.

 

Однак навіть у складні часи за «королівським» клубом зберігається статус мегагранда, про що свідчить його успішна гра в чвертьфінальній дуелі проти чинного чемпіона Англії — «Ліверпуля» (до слова, в кожному з цих матчів у ролі другого воротаря «реалістів» виступав українець Андрій Лунін).


Водночас нагадаємо, що в останні роки під орудою Зідана «Реал» тричі перемагав у Лізі чемпіонів, тож вочевидь саме його слід вважати найбільш авторитетним півфіналістом. Утім, як відомо, на футбольному полі всі команди рівні, особливо, якщо вони зуміли дістатися півфіналу Суперліги. 

ТАБЛО

Ліга чемпіонів. Чвертьфінали. Матчі-відповіді. «Ліверпуль» (Англія) — «Реал» (Іспанія) — 0:0 (перша гра — 1:3), «Боруссія» (Д, Німеччина) — «Манчестер Сіті» (Англія) — 1:2 (1:2), «ПСЖ» (Франція) — «Баварія» (Німеччина) — 0:1 (3:2), «Челсі» (Англія) — «Порту» (Португалія) — 0:1 (2:0).