Харків’яни створили мурал, який потрапив до книги рекордів України та світу

14.04.2021
Харків’яни створили мурал, який потрапив до книги рекордів України та світу

Рекордний мурал харків’ян. (Фото з сайта record.org.ua.)

Одразу 368 людей долучилися в Харкові до розфарбовування ескізу масштабного стінопису і потрапили до «Книги рекордів України» як учасники наймасовішої мистецької акції зі створення муралу.

 

Більше того, отриманий результат пройшов перевірку у понад 40 країнах світу, де це досягнення також було визнано унікальним. Таким чином, харків’яни встановили одразу два рекорди — вітчизняний та світовий.


Головним сюжетом стінопису була обрана суто харківська тематика, що поєднує індустріальний антураж та знакові архітектурні об’єкти міста. Розписували мурал протягом тижня відвідувачі мистецької виставки «Пінакотека-2021», що вже вдруге проходила в залі приміщення компанії «Атлант».


Упродовж шести днів усі охочі могли зареєструватися в організаторів і розфарбувати свій шматочок стіни, повідомила пресслужба заходу.

 

Й оскільки малювати люблять усі — і дорослі, і діти, то співавторів створення муралу не бракувало. Якщо відвідувач виставки хотів розмалювати якісь деталі, що розташованi на великій висоті, — до його послуг був майданчик на риштуваннях. Екологічні та довговічні фарби художникам-аматорам надала компанія Caparol.


До речі, виставка «Пінакотека» у 2019 році теж потрапила до вітчизняної книги рекордів як захід, що проводився в Україні вперше.

 

Унікальність цієї акції полягає в тому, що художники в режимі офлайн створюють картини зi штукатурки. Креативний рекламний хід належить компанії «Атлант», яка спеціалізується на продажу сучасних будматеріалів.

 

Темою цьогорічної виставки стало гасло «Запалюй світло».


У свою чергу харківський стінопис потрапив до «Книги рекордів України» теж не вперше. У 2019 році група митців створила найбільший у країні мурал-триптих, який зайняв три стіни 16-поверхового будинку. Фіксацією цього рекорду займалися професійні геодезисти.


За їхніми підрахунками, площа масштабного стрип-арту склала 1375,74 квадратного метра. Розпис художники виконували на висоті 48 метрів. На цьому панно зображено шість китів, які, за словами авторів, є символом природної сили.


«Тут можна провести аналогію з тим, що наше місто також велике і могутнє, — пояснила задум одна з авторів муралу художниця Анастасія Худякова. — Саме тому виникло бажання створити масштабну та яскраву роботу, яка б піднімала настрій і була цікава як жителям, так і гостям Харкова».


На сьогоднішній день харківські будинки прикрашають уже понад 30 об’єктів монументального живопису. Частина з них присвячена видатним і відомим людям як, наприклад, Тарас Шевченко, Леонід Биков, Людмила Гурченко, Юрій Гагарін.

 

Але є серед них і мурали, що піднімають настрій зображенням милих пташок і звіряток або претендують на мистецтво з філософським змістом. Проте яку б тему не обирали митці для своїх стінописів, їхня творчість додає міській архітектурі креативного лиску.