Перекидання військ РФ до кордонів України триватиме до кінця квітня

14.04.2021
Перекидання військ РФ до кордонів України триватиме до кінця квітня

Українські захисники щодня протистоять підлій російській агресії. Не вдається уникнути втрат. Учора загинув старший солдат Олексій Мамчій, чернівчанин. Його молодший брат Станіслав Мамчій віддав життя за Україну у 2016 році. (Фото з сайта twimg.com.)

І знову втрати на передовій.

 

У районі населеного пункту Майорське вчора БПЛА противника, перетнувши лінію розмежування, здійснили скидання гранат на позиції наших підрозділів, унаслідок чого один військовослужбовець отримав поранення, не сумісне з життям.

 

Російські агресори вбили 40-літнього старшого солдата Олексія Мамчія, чернівчанина.

 

Не можна не згадати, що молодший брат полеглого, Станіслав Мамчій, у 2016 році також віддав життя, захищаючи нас від ворога. 13 і 14 квітня на Буковині оголосили днями жалоби.


Ще два військовослужбовці зі складу об’єднаних сил отримали у вівторок поранення. Воїнам оперативно надано медичну допомогу та доправлено до лікувального закладу.


Днем раніше внаслідок прицільного обстрілу позицій наших підрозділів збройними формуваннями РФ ворожа куля обірвала життя Ярослава Карлійчука з села Черепківці Чернівецької області: 24-річний старший солдат проходив службу в підрозділі 10-ї окремої гірсько-штурмової бригади, яка дислокується у Коломиї.


Загалом 12 квітня збройні формування РФ 17 разів порушили режим припинення вогню, серед яких 15 — обстріли позицій українських захисників та два — дистанційне мінування мінами ПОМ-2.


Зокрема, в районі відповідальності оперативно-тактичного угруповання «Північ», поблизу селища Південне противник вів обстріл із заборонених Мінськими домовленостями мінометів калібру 120 мм, з озброєння БМП-1, станкових протитанкових гранатометів та стрілецької зброї.


Неподалік населених пунктів Шуми та Зайцеве російсько-окупаційні війська відкривали вогонь із мінометів 82-го калібру, гранатометів різних систем, великокаліберних кулеметів та стрілецької зброї.

 

Поблизу селища Новгородське окупанти відкривали вогонь з озброєння бойових машин піхоти та станкових протитанкових гранатометів. У напрямку селища Золоте-4 російські найманці здійснили обстріл з автоматичних станкових гранатометів та стрілецької зброї.


В районі відповідальності оперативно-тактичного угруповання «Схід», неподалік населеного пункту Піски, противник відкривав вогонь iз великокаліберних кулеметів, а біля Кам’янки — зі стрілецької зброї. У напрямку населеного пункту Зайцеве ворог двічі здійснив дистанційне мінування цивільної інфраструктури з ручних протитанкових гранатометів мінами ПОМ-2.


Станом на ранок 13 квітня неподалік населеного пункту Південне противник відкривав вогонь iз мінометів 82-го калібру та здійснив два перетини лінії розмежування ворожим БПЛА.


Зауважимо, що в Головному управлінні розвідки Міноборони повідомили, що перекидання та накопичення російських військових біля українських кордонів триватиме до кінця квітня, а наразі РФ уже перекинула до кордонів України та у тимчасово окупований Крим 16 батальйонних тактичних груп мотострілків, танкістів i десантників iз Південного, Західного та Центрального військових округів Росії та «ВДВ РФ».


Президент Володимир Зеленський не виключає ймовірності російського вторгнення, однак він переконаний, що Україна до цього готова. За його словами, в країні розуміють, що вторгнення Росії — це цілком реальний сценарій розвитку конфлікту, й запевнив, що країна готова до цього, адже «перебуваємо на своїй землі та на своїй території». 

 

А ТИМ ЧАСОМ...

Керівник офісу президента Андрій Єрмак вважає, що американські зенітно-ракетні комплекси Patriot мають бути розміщені на території України. Про це він заявив в інтерв’ю виданню Time.

 
«Україна тримає лінію проти Росії не тільки за нас, а й за Захід. А де США розміщують свої  ракети  Patriot? Найближчі — у Польщі. Вони повинні бути тут», — сказав Андрій Єрмак.


Американське видання нагадало, що президент США Джо Байден після вступу на посаду пообіцяв свою «непохитну підтримку» Україні, включно з військовими поставками, але без систем ППО.
Президент України Володимир Зеленський і його уряд хотіли б бачити більше підтримки, особливо це стосується висококласної зброї.


Patriot — це зенітно-ракетний комплекс США від Raytheon, який є засобом протиповітряної оборони на середніх і великих висотах.