Зе-влада чекає на місію МВФ після «ліквідації» пільгової ціни на газ для населення

13.04.2021

У Мінфіні бачать прогрес у перемовинах із Міжнародним валютним фондом та наближаються до порозуміння з Фондом у деяких питаннях.


За словами міністра фінансів України Сергія Марченка, минулорічні рішення Конституційного Суду відкинули Україну до зобов’язань за попередніми програмами.


«Тобто основні ключові перепони у співпраці — це не про нові зобов’язання, це про попередні зобов’язання попередніх періодів, які ми маємо відновити», — заявив чиновник, додавши, що дивиться оптимістично на перемовини з МВФ, адже уряд наближається до порозуміння з Фондом.


«Ми бачимо певний прогрес, останнім часом він досить успішний. І останній дзвінок, який був у прем’єр-міністра, він свідчить про те, що ми зараз наближаємось до порозуміння в деяких питаннях, які ще буквально місяць-два тому було складно реалізувати», — додав Марченко, наголосивши, що сценарій співпраці з МВФ для Мінфіну є основним.

 

«Ми можемо розглядати інші сценарії, але вони є небажаними, адже мають відповідні наслідки».


Сергій Марченко регулярно наголошує: для відновлення співпраці з МВФ Україна має повернутись до своїх зобов’язань перед Фондом.

 

У президентській політичній партії «Слуга народу» заявили: місія Міжнародного валютного фонду має запрацювати в Україні у квітні цього року, після того, як втратить чинність встановлена урядом гранична ціна на рівні 6,99 грн на газ для населення.


Наші кредитори також заявляють про українські перспективи стримано.

 

«Наразі ж, на його думку, неможливо передбачити терміни завершення першого перегляду програми «стенд-бай» — усе залежатиме від прогресу в дискусіях щодо визначених програмою умов та обов’язань», — заявив голова представництва МВФ в Україні Йоста Люнгман, додавши, що місія МВФ у найближчі декілька місяців продовжить перемовини з Україною щодо першого перегляду програми. Обговорюватимуть реформи та стабільність у фінансовому секторі.


А тим часом економічна ситуація у світі, на яку, зокрема, впливає діяльність МВФ, залишається напруженою. І Україна у цьому переліку займає не найвигіднішу позицію.

 

Днями директор-розпорядник МВФ Крісталіна Георгієва заявила, що Фонд очікує на початок економічного відновлення «з різними швидкостями», оскільки економічні ситуації в країнах відрізняються.


«Ці фактори ускладнюють ухвалення здорової економічної політики і створюють ризики для макроекономічної стабільності і функціонування суспільства», — заявили у Фонді й додали, що нерівність доходів погіршилася за останні три десятиліття, особливо в розвинених і великих економіках, що розвиваються.


«Пандемія послаблює державні бюджети, і багатьом країнам потрібні додаткові доходи, їм також доведеться витрачати кошти ефективніше», — повідомили у МВФ, рекомендувавши політикам розглянути кроки для подолання зростаючої нерівності, включно з реформуванням податкової політики і зміцненням соціальних служб, таких як системи охорони здоров’я і освіти.


«Уряди повинні забезпечити всіх чесними можливостями, — заявили в МВФ. — Ці реформи недешеві».

 

У Фонді підрахували: 121 країні, що розвивається, знадобиться 3 трлн доларів, щоб забезпечити базові послуги. Адже за «коронавірусний» 2020 рік 95 млн людей опустилися за межу екстремальної бідності.