Він — Капніст, вона — Сірко: у Лебедині відкрили виставку, присвячену давньому роду

30.03.2021
Він — Капніст, вона — Сірко: у Лебедині відкрили виставку, присвячену давньому роду

Марію Капніст називали «графинею ГУЛАГу» після понад 10-літнього ув’язнення, а потім — зйомок у фільмі «Бронзовий птах» (1974). (Кадр із кінострічки.)

У художньому музеї Лебедина на Сумщині почала працювати виставка «Великі земляки: рід Капністів», присвячена відомому графському роду, що походив з італійських купців. Перший їхній пращур прибув на Слобідську Україну у XVIII столітті, де почав служити сотником в Ізюмському полку.


У наступні віки багатодітні Капністи породичалися з Апостолами, Голенищевими-Кутузовими, Полуботками, а граф Ростислав Ростиславович узяв за дружину прапраправнучку запорозького отамана Івана Сірка, Анастасію Дмитрівну Байдак.

 

Серед представників цього роду були військові, державні діячі, письменники, меценати й акторка Марія Капніст, яка провела понад десятиліття у сталінських таборах, проте згодом встигла знятися у багатьох культових фільмах радянської доби.


Один iз родинних маєтків Капністів був збудований на Сумщині, у селі Михайлівка.

 

«У переважній більшості всі ці меблі і картини походять саме звідти, — повідомив на відкритті експозиції директор Лебединського художнього музею Андрій Гєльмінтінов. — У листопаді 1918 року під час подій громадянської війни палац було розграбовано й спалено. Те, що вдалося з нього витягти і врятувати, через кілька днів відправив до Лебедина Борис Руднєв, який заснував цей заклад. Саме предмети з палацу склали основу нашої мистецької колекції».


На виставкових плакатах представлено весь рід Капністів, починаючи від тих, з кого він бере свій початок і завершуючи нашими сучасниками.

 

Одна з них — 71-річна Радислава — донька Марії Капніст, яка народилася на засланні. Нині жінка проживає у Харкові, має синів та п’ятеро онуків. Вона двічі брала шлюб, проте жодного разу не змінювала свого відомого прізвища. Вивчення історії роду — одна з її головних місій.


«По краплинах збираю матеріали. Багато вже є, — повідомила дослідниця. — Тепер маю бажання поділитися знайденим, бо рід йде з XV століття і люди — во­йовничі, на державній службі — такими людьми треба гордитися. Це Василь Васильович Капніст — поет і драматург, це і державні діячі. Це і його сини: сенатори і предводителі дворянства».


До експозиції потрапив також родинний стіл пані Радислави. Тут же є портрети її прабабусі та прадідуся. Він — Капніст, вона — Сірко.


Триватиме експозиція у Лебединському художньому музеї до 10 квітня. За дослідженням істориків, представники цього роду проживають на теренах України вже 320 років.

 

«Капністи приїхали на нашу землю з далекої Греції й прославилися героїчними військовими вчинками, літературною спадщиною, державницькою позицією, ставши окрасою України, — каже краєзнавець Юрій П’ятаченко. — Ця виставка історіософічна, культурологічна і водночас освітня».