Вода землю точить: Австралія переживає найбільший паводок за півстоліття

26.03.2021
Вода землю точить: Австралія переживає найбільший паводок за півстоліття

Жахливі наслідки паводку.

В Австралії сильні зливи в штаті Новий Південний Уельс спровокували найсильніший за 50 років паводок.

 

«У тих частинах штату, які постраждали сильніше, таке трапляється раз на століття; в інших регіонах, таких як район Хоксбері, — раз у 50 років», — заявила прем’єр-міністр Нового Південного Уельсу Гледіс Береджиклян.

 

У цьому найстарішому і найбільш густонаселеному штаті проливні дощі йдуть із середини минулого тижня. Рекордна кількість опадів призвела до прориву гребель і розливу річок. Пожежно-рятувальна служба заявила, що багато районів штату «зараз схожі на внутрішнє море».

 

Тим часом під загрозою затоплення опинилася і столиця Нового Південного Уельсу — місто Сідней.


Одна людина загинула в результаті удару стихії, десятки постраждали, щонайменше 20 тисяч людей евакуйовано зі своїх будинків.

 

Місцева влада зазначає, що на постраждалих територіях проживає близько третини австралійців. Очевидці повідомляють, що паводок спровокував навалу павуків — цілі армії членистоногих, рятуючись від води, що піднімається на височинах, заповзають у будинки, на стіни будівель і паркани.


Велика вода завдала колосальних збитків: зруйновано сотні будинків, пошкоджено лінії електропередач та доріг. Понад 200 шкіл скасували заняття, повідомляє  телеканал Сі-Ен-Ен.

 

Довелося навіть відкласти кампанію з вакцинації від COVID-19: приблизно півсотні клінік, куди був доставлений препарат, заблоковані водою, інші були змушені закритися, повідомляє газета «Сідней Морнінг Геральд». І прогнози синоптиків невтішні — за їхніми даними, дощі і штормовий вітер триватимуть щонайменше до четверга.