«Турбоатом» бореться за багатомільйонний доларовий контракт від Ефіопії

26.03.2021
«Турбоатом» бореться за багатомільйонний доларовий контракт від Ефіопії

Харківський завод «Турбоатом».

Харківський завод «Турбоатом» наразі бореться за багатомільйонний доларовий контракт, запропонований урядом Ефіопії.

 

Йдеться про будівництво потужної гідроелектростанції на березі Голубого Нілу.

 

Перспективний проєкт уже зацікавив машинобудівні компанії Франції, Австрії і Китаю, але, незважаючи на потужну конкуренцію, в українського підприємства є чималий шанс на перемогу.


Цю добру звістку в рамках форуму Kharkiv Prom Days 2021, що 24-26 березня триває у Харкові, повідомив гендиректор заводу Віктор Суботін.

 

«Ми розробляємо перспективу по африканському регіону, тому подали свою заявку, — сказав він. — Зараз також готується контракт щодо парових турбін для Казахстану і гідравлічних — для Таджикистану. Водночас ведемо перемовини з Узбекистаном на предмет участі у будівництві АЕС. У випадку з кожною країною йдеться про десятки мільйонів доларів, а атомна станція — це сотні мільйонів доларів».


Загалом на згаданій виставці-форумі свої промислові можливості продемонстрували 38 харківських підприємств, конструкторських бюро і науково-дослідних інститутів.

 

Захід проходить за участю торгових палат Італії, Німеччини, Туреччини, Саудівської Аравії, Литви, Ізраїлю та Естонії, які прагнуть налагодити нові партнерські зв’язки.

 

Щоправда, через пандемію своїх представників направили до Харкова далеко не всі країни, але завдяки організованим у режимі онлайн телемостам спілкування пройшло на досить високому рівні.

 

«Уся продукція, яку презентували на форумі, буде виставлена на YouTube-каналі, — розповів начальник управління розвитку промисловості ХОДА Володимир Міщенко. — Так, це перший подібний форум. У такому форматі ми працюємо вперше».


Як повідомив позаштатний радник голови ХОДА Марк Беккер, на Харківщині сьогодні можна виробляти все — літаки, танки, турбіни, товари народного споживання, продукти харчування, високотехнологічну сільськогосподарську техніку.

 

Але при цьому не менш важливо розширювати обсяг збуту як на внутрішньому, так і зовнішньому ринках. А ось із цим дійсно проблема.

 

За даними заступника міністра з питань стратегічних галузей промисловості Юрія Петровського, минулого року підприємства Харківщини реалізували за кордоном товарів на суму 1,5 мільярда гривень.

 

«Це, звичайно, немало, але й не багато, — резюмував він. — І саме такі заходи можуть підвищити експортний потенціал усього регіону».