«Лови момент» для українських туристів: турецька ліра обвалилась на 15%

24.03.2021
«Лови момент» для українських туристів: турецька ліра обвалилась на 15%

Турецька ліра знецінилася на 15% після того, як президент країни Реджеп Таїп Ердоган у понеділок, 22 березня, раптово звільнив голову Центрального банку Насі Агбала, повідомляє Бі-Бі-Сі.

 


Агбала високо цінували як внутрішні, так і зовнішні інвестори, які схвально ставилися до кредитно-грошової політики, яку останнім часом проводив Центральний банк Туреччини.

 

В якийсь момент на ринках, що розвиваються, ліра за темпами зростання була найкращою валютою 2021 року. Тож рішення Ердогана стало для інвесторів повною несподіванкою.


Агбал займав посаду глави Центробанку з листопада 2020 року. Минулого тижня ліра сильно зросла після того, як Агбал ініціював підвищення облікової ставки одразу на 2% (з 17% до 19%), що вдвічі більше, ніж очікували економісти.

 

На думку фахівців, саме підвищення облікової ставки дозволяло стримувати інфляцію в країні. Проте такий підхід не подобався президенту Ердогану.


Джеффрі Халлі, старший аналітик валютної біржі OANDA, пояснює, що в турецького лідера дуже своєрідний погляд на економіку, який іноді називають «ергономікою».

 

«Основна ідея «ергономіки» полягає в тому, що вищі облікові ставки викликають вищу інфляцію. Це погляд, який повністю суперечить загальноприйнятій економічній теорії», — каже Халлі.


Відставка Агбала здивувала як місцевих, так і іноземних інвесторів. Щоб утримати їх від різких кроків, міністр фінансів Туреччини Лютфі Ельван заявив, що влада в будь-якому випадку буде дотримуватися правил вільного ринку.


На місце голови Центробанку Ердоган уже призначив Шахапа Кавджиоглу — колишнього члена правлячої партії. Відомо, що він, як і президент, не є прихильником ідеї підвищення облікової ставки для боротьби з інфляцією.

 

Тож такі кадрові зміни викликають побоювання в інвесторів — усе це, мовляв, може поставити хрест на успіхах, яких Агбалу вдалося досягти за короткий час свого правління.


Обвал турецької ліри можна було б вважати суто турецькою проблемою, якби не торговельні та туристичні зв’язки України з цією близькою до нас країною.

 

У цій ситуації може бути несподівана вигода для українських туристів, які через заборони на інших напрямках зараз масово їдуть до Туреччини, зазначає у своєму матеріалі Бі-Бі-Сі. Українські туристи зазвичай їдуть до Туреччини з доларами та євро і в короткотерміновій перспективі можуть мати несподівану вигоду.

 

Адже при обміні отримуватимуть більше лір і зможуть купити на них більше товарів та послуг. Короткострокову вигоду можуть мати і українські імпортери турецьких товарів. Щоправда, через деякий час інфляція може нівелювати цей чинник і ціни в Туреччині можуть зрости.