У Києві відкриється Американський університет: там готуватимуть лідерів

24.03.2021

Колишній спецпредставник Державного департаменту США в Україні Курт Волкер нещодавно відвідав Київ у статусі стратегічного радника нового освітнього проєкту American University Kyiv.

 

Йдеться про відкриття у столиці України вишу, що готуватиме фахівців iз розвитку лідерства і демократії.

 

«США докладають чимало зусиль, аби Україна стала успішною країною в питаннях захисту суверенітету і підтримки економіки, але людський капітал українців, їхні освіта та менталітет не менш важливі, — повідомив дипломат в інтерв’ю «НВ». — Вплив радянської ментальності тут усе ще дуже сильний».


На думку пана Волкера, університети зараз є своєрідним «клеєм» суспільства.

 

У США вони тісно співпрацюють iз бізнесом, допомагаючи випускникам стати саме тими фахівцями, які затребувані на ринку праці.

 

Цікаво, що з американської сторони партнером проєкту став найбільший публічний виш США — Університет штату Аризона, який уже сьомий рік поспіль залишається навчальним закладом №1 країни з питань інновацій. У даній номінації він випередив навіть такі престижні приватні виші, як Стенфорд і Гарвард.

 

«American University Kyiv здатний привнести в Україну краще, що є в американській системі освіти, але при цьому українцям не потрібно буде залишати країну для навчання, — каже пан Волкер. — Унівеситет штату Аризона посилить цю ідею. Це один iз найбільших публічних університетів США з величезними можливостями залучати нових студентів».


Курт Волкер вважає, що в плані лідерства є куди розвиватися будь-якій країні світу. Для прикладу він навів недавній штурм Капітолію після американських виборів і нинішнє серйозне політичне розділення суспільства в США.

 

Саме тому для всіх дер­жав стало актуальним створення інституту лідерства, аби люди з найбільш вираженими талантами, ресурсами і можливостями отримали широкий і вільний доступ до трансформації країни.

 

«Я часто говорю про те, як важливо Україні трансформуватися демократично, оскільки зараз тут очевидна олігархічна система, — вважає він. — Усього лише кілька людей контролюють нереальні частки економіки країни і, відповідно, певні регіони. Україна ж потребує здорової конкуренції лідерства. Трансформація цієї системи — ключовий виклик для країни».


За словами пана Волкера, наприкінці ХІХ століття США переживали дуже схожу ситуацію. Такі люди, як Джон Морган або Джон Рокфеллер, побудували величезні бізнес-імперії, завдяки яким контролювали фактично всю економіку.

 

Тоді Америка змогла запровадити антитрастове законодавство, роздробити ці бізнес-імперії, залишивши крупним підприємцям можливість вносити свій вклад у розвиток суспільства. Саме тому їхні імена сьогодні у США не асоціюються з олігархатом, а звучать, як імена лідерів-філантропів.

 

«Це не тільки економічна, а й велика культурна зміна, — каже пан Волкер, — яка, сподіваюся, станеться і в Україні». Новий університет покликаний відіграти в цій трансформації не останню роль,готуючи лідерів з новою ментальністю.