«Повар Путіна» боїться викрадення «організованою злочинною групою» ФБР США

24.03.2021
«Повар Путіна» боїться викрадення «організованою злочинною групою» ФБР США

Євген Пригожин намагається вдавати, що нікого не боїться.

Глава компанії «Конкорд» Євген Пригожин звернувся до Слідчого комітету (СК) Росії у зв’язку з оголошенням ФБР його в розшук у справі про приписуване російській державі втручання у вибори в США. Про це повідомила пресслужба «Конкорда» на своїй сторінці «ВКонтактє».


У відповідній заяві говориться про спробу викрадення Пригожина американськими громадянами у складі організованої злочинної групи. У документі також зазначено, що цей «російський підприємець» просить СК порушити кримінальну справу стосовно директора ФБР Крістофера Рея, президента США Джо Байдена, директора Центрального розвідувального управління США Вільяма Бернса і міністра юстиції США Мерріка Гарленда.


Раніше ФБР опублікувало інформацію про розшук російських громадян, серед яких згадується і Пригожин.

 

У свою чергу, пресслужба компанії «Конкорд» нагадала, що Інтерпол уже виключив бізнесмена з бази даних, оскiльки вважає порушену проти нього в США кримінальну справу політичною.

 

Крім того, в березні 2020 року Вашингтон зняв звинувачення у цій справі з ТОВ «Конкорд менеджмент і консалтинг». У наступній заяві пресслужба підприємця повідомила, що Пригожина можна знайти в Санкт-Петербурзі, набережна Лейтенанта Шмідта, будинок 7, і попросила ФБР заплатити за цю інформацію обіцяні $250 тис. У цій будівлі розташовується центральний офіс «Конкорда».


Дійсно, на початку березня влада США оголосила про готовність виплатити $250 тис. за інформацію, яка допоможе заарештувати петербурзького бізнесмена Євгена Пригожина, більше відомого на Заході, як «кухар Путіна».

 

Сам «підприємець» назвав це черговим «шоу», але співрозмовники Російської служби Бі-Бі-Сі в США впевнені, що американські спецслужби отримали нову інформацію про діяльність бізнесмена-авантюриста на службі Кремлю і готові притягнути його до суду.

 

Є припущення, що Пригожина оголосили в розшук не тільки через історію з втручанням в американські вибори, а й через причетність до діяльності так званої ПВК «Вагнер». У спецслужбах США не сумніваються, що ця ПВК є одним iз підрозділів російської військової розвідки.


Стосовно винагороди, то найбільші суми за інформацію про злочинців були свого часу запропоновані за дані про лідерів «Аль-Каїди» Осаму бен Ладена і його наступника Аймана аль-Завахірі. За кожного з них американська влада пропонувала виплатити по $25 млн.

 

Сума, обіцяна за інформацію про російського бізнесмена, значно скромніша. Пригожин включений у цей список у рамках контррозвідувальної операції, і, за традицією, бюджет у контррозвідників менший, ніж у їхніх колег, що займаються злочинами, які привертають увагу громадськості в США, пояснюють у Вашингтоні.


Декілька разів на місяць керівники кожного з 56 підрозділів ФБР у різних штатах направляють у штаб-квартиру у Вашингтоні власні списки злочинців, які, на їхню думку, мають бути внесені в перелік «найбільш розшукуваних». Після цього керівництво спецслужби затверджує остаточний варіант списку.

 

Рішення про те, якою може бути нагорода за інформацію, яка сприятиме арешту, приймається, виходячи з бюджету підрозділів, що відповідають за розшук кожного зi злочинців.


Особа, яка потрапила у список найбільш розшукуваних злочинців, залишається в ньому на роки і десятиліття. Тож це рішення — сигнал для самого Пригожина і для російської влади про те, що ФБР буде чекати його стільки, скільки буде потрібно.

 

Звернення Пригожина до Слідчого комітету Росії свідчить, що кремлівський злочинець усвідомлює всю невідворотність покарання.


А ТИМ ЧАСОМ...

США відхилили пропозицію Путіна поговорити з Байденом


У Вашингтоні не підтримали пропозицію президента Росії Володимира Путіна про проведення розмови з американським лідером Джо Байденом 19 або 22 березня у форматі відео­конференції. Про це повідомляє сайт МЗС РФ.

 

«Із жалем констатуємо», що розмова про «обговорення двосторонніх проблем, що накопичилися, а також тематики стратегічної стабільності» не відбудеться, йдеться у повідомленні зовнішньополітичного відомства.

 

У російському МЗС наголосили, що таким чином втрачена ще одна можливість для пошуку виходу з глухого кута, який «утворився з вини американської сторони у відносинах двох країн, і що відповідальність за це цілком на Сполучених Штатах».


Пізніше прессекретар президента США Джен Псакі заявила, що Білий дім поки не прийняв пропозицію про організацію в прямому ефірі можливої бесіди Путіна і Байдена, оскільки останній буде найближчим часом «досить зайнятий» у Джорджії. Сам президент США не виключив, що «на якомусь етапі» знову переговорить iз Путіним.