Акторам «призначили дієту»: Харківська облрада урізала фінансування театрів учетверо

17.03.2021

Працівники харківських театрів минулого місяця отримали далеко не 100 відсотків зарплати і, як з’ясувалося нещодавно, повертати решту їм ніхто не планує.

 

Причина банальна. Замість обіцяних 200 мільйонів гривень в обласному бюджеті передбачили лише 50 мільйонів, яких не вистачить навіть на дуже скромну оплату праці митців. І хоча до голодних бунтів справа ще не дійшла, таку перспективу вже ніхто не виключає.


Скажімо, в театрі ляльок­ запланували на 22 березня діалог iз представниками влади. Колег, найвірогідніше, підтримає й решта театральних колективів, хоча актори подібні протести вважають для себе вкрай принизливими.  


Обурення в митців викликав коментар голови обладміністрації Айни Тимчук, яка, виправдовуючись, заявила, що працівники культури області наразі отримують щомісяця 16,5 тисячi гривень. І це при тому, що реальний рівень зарплати там або вдвічі нижчий, або гроші взагалі не виплачують.


Про ставлення чиновників до театрів розповіла днями депутат облради Наталя Плотник, яка не підтримала жебрацький бюджет галузі. «Це питання ми порушували два місяці поспіль, — повідомила вона, — але щоразу отримували таку відповідь: «Вони — підприємства, тож нехай заробляють самі».


Цікаво, що рішення Харківської облради прямо суперечить наказу президента Володимира Зеленського, у якому йдеться про підтримку культури, креативних індустрій та інших галузей, що найбільше постраждали від карантину.

 

Як відомо, театри тривалий час не працювали взагалі. Наразі вони поновили роботу, проте вистави йдуть у напівпорожніх залах. Говорити про самоокупність за таких умов узагалі не доводиться.


«Соромно прийти туди з простягнутою рукою і сказати: «Дайте нам нашу зарплату», — прокоментував ситуацію директор академічного театру імені Пушкіна Сергій Бичко. — Ми для чого обирали людей до обласної ради? Вочевидь, для того, аби вони турбувалися про тих, хто їх обрав. Але де ж та турбота?».


До речі, цими днями митці постійно згадують ставлення до закладів культури чиновників попередньої адміністрації. Кажуть, усі тоді отримували не лише тарифні оклади, а й 30-відсоткову надбавку. Більше того, за кілька років у регіоні було відремонтовано понад 200 сільських і міських Будинків культури.  


Теперішні ж керівники області змусили  пригадати буремнi 1990-ті, коли працівникам сфери культури грошей бракувало навіть на жебрацький продуктовий набір.