Старий і горе: чому в 60 років не всім «світить» заслужений відпочинок

16.03.2021
Старий і горе: чому в 60 років не всім «світить» заслужений відпочинок

Цьогоріч схема нарахування пенсійних виплат змінилася. (Фото з сайта glavcom.ua.)

Щойно Олександр О. з Шишаччини, що на Полтавщині, відсвяткував свій 60-річний ювілей, як хутенько зібрав необхідні папери та й подався до Пенсійного фонду оформлювати пенсію.

 

«Весна на носі — тож необхідно і город посадити, і курчат-каченят придбати, а там, дивись, за літо і сарайчик підлагоджу», — йшов він вулицею, роздумуючи. Дочекавшись своєї черги, Олександр увійшов у кабінет, ввічливо привітався та простяг теку спеціалісту.


Жінка довго шарпала документи, перекладала один папірець за іншим, перегортала сторінки трудової книжки, потім підняла голову, подивилася з-під окулярів і сказала:


— Не положено!


— Що не положено? — зніяковів чоловік.


— Пенсія не положена. Не вистачає стажу! Приходьте через п’ять років!


…Олександр ішов додому і мало не плакав. Мрії про курчаток і полагоджену стріху розбилися вщент.


Нема стажу — нема й пенсій. Так без копійки за душею залишився не тільки Олександр, а тисячі українців 60-річного віку. Три роки (з 2017-го і до кінця 2020-го) в країні діяв перехідний етап пенсійної реформи — якщо не вистачало трудових років до заслуженого відпочинку в 60, держава призначала так звану соціальну пенсію, яку громадяни отримували до досягнення 65-річчя.

 

Та цьогоріч схема змінилася. І попри те, що ви пенсіонер за віком, але не маєте достатнього трудового стажу, соціальна пенсія вам уже не світить, адже тепер платитимуть лише ту, котра підтверджена записами в трудовій книжці.


З початком 2021 року, аби вийти на пенсію у шістдесятирічному віці, необхідно мати вже 28 років стажу. І щороку ця «планка» збільшуватиметься, аж допоки не досягне 35 років. Тому сучасній молоді про соціальні виплати в такому віці доведеться забути.

 

Окрім цього, перестало враховуватись у стаж навчання у вишах, а це як-не-як п’ять втрачених років. До того ж чимало працездатних українців працюють неофіційно, тож навряд чи вони матимуть достатньо стажу.

 

Утім, якщо людина хоче мати державну пенсію, але не має відповідного стажу, вона може його «докупити». Але чи варта того довгоочікувана пенсія, якщо ціна за один рік становить три середні зарплати — 31 680 грн?


Економіст Олег Пендзін вважає, що при сьогоднішніх мізерних пенсіях немає сенсу витрачати таку суму на купівлю стажу. Адже в будь-який момент пенсію можуть урізати, скоротити тощо.

 

«Теоретично стаж можна докупити. Але, по-перше, докупити реально рік-два, а не десять, — каже керівник економічного дискусійного клубу Олег Пендзін. — По-друге, якщо у вас є такі гроші, який сенс докуповувати, якщо все одно ці гроші не повернуться у вигляді пенсій. Тому я не думаю, що запропонований варіант стане популярним».


Тож виходить, що десятки тисяч пенсіонерів залишаться без засобів існування. Вперше за всю історію незалежності. Але в Міністерстві соцполітики заспокоюють: люди без грошей не залишаться, вони зможуть розраховувати на держдопомогу.

 

Нарахування будуть проходити не через Пенсійний фонд, а через соціальну службу. До слова, сума більш ніж мізерна — 30 відсотків від прожиткового мінімуму, що становить приблизно 600 гривень.

 

Цікаво, який мудрагель придумав, що на ці гроші можна прожити цілий місяць? Втім і такі копійчані виплати будуть не всім, а лишень певним категоріям населення. І боронь Боже в сім’ї зайвого велосипеда — в такій держдопомозі вам відмовлять, як і Олександру.


Олег Пендзін каже, що в бюджеті немає виділених коштів для таких виплат. Тому з якого джерела вони будуть братися, поки що невідомо.


Проте сьогоднішня ситуація — це лише вершина айсберга. Експерти прогнозують, що з кожним роком пенсійні проблеми будуть лише загострюватися.

 

А не так давно прем’єр-міністр Денис Шмигаль заявив, що через 15 років Україна взагалі не зможе виплачувати пенсії, мовляв низька народжуваність, багато населення за кордоном і державі не вистачає працездатних людей.


Проте, згідно з нормами законодавства, держава зобов’язана за солідарною системою виплачувати людям пенсії. «Держава не може не виконати взятого на себе законодавчого зобов’язання. Не може! Це суперечить Конституції», — наголошує Олег Пендзін.


І якщо пенсіонери-європейці подорожують країнами, харчуються в кафе, займаються спортом, літні українці, аби вижити, змушені працювати до останніх днів життя або побиратися на сміттєзвалищах, якщо немає родичів, які змогли б догодувати.