Банкова в «в багні»: Bellingcat покаже фільм про зрив операції проти «вагнерівців»

03.03.2021
Банкова в «в багні»: Bellingcat покаже фільм про зрив операції проти «вагнерівців»

Розслідувач групи Bellingcat Христо Грозєв.

Розслідувальна група Bellingcat, яка наразі розслідує справу про зрив масштабної операції українських спецслужб із затримання бійців російської «ПВК Вагнера», готує вихід першої частини фільму вже в березні.

 

Тоді як весь фільм про так званий «Вагнергейт» група розслідувачів на чолі з автором Христо Грозєвим планує представити влітку.


Терміни виходу фільму, вочевидь, не дають спокою окремим «героям» розслідування на Банковій. За даними журналіста Юрія Бутусова, пану Грозєву нещодавно особисто дзвонив глава офісу президента Андрій Єрмак і обговорював, як можна пояснити свою позицію, дізнатися, що буде в документальному фільмі.


«Його почули, але на терміни виходу фільму це ніяк не вплине», — стверджує пан Бутусов, який спілкувався з колегою Грозєвим з цього приводу.


Раніше розслідувач Грозєв розповідав у коментарях низці українських ЗМІ: «Ми побачили, як хороша частина вашої військової розвідки разом iз хорошою частиною СБУ придумали план, як обдурити, розіграти ГРУ, ФСБ та «вагнерівців».

 

Цим же методом скористався Навальний, коли змусив ймовірного співробітника ФСБ зізнаватися у спробі його вбивства. Але я був здивований, коли українська влада почала заявляти, що не причетна до операції».


Автор фільму, який не має сумнівів, що операція, огляду на велику кількість доказів була з (попри заперечення Банкової), наголосив: «Я ніколи не бачив ситуації, щоб був хороший проєкт, який зробив із російських спецслужб посміховисько, клоунів, а потім держава відмовилася від цього виграшу. Це було дуже дивно».


А доки автори фільму завершують над ним роботу, на Банковій вдалися до дрібної помсти за небажання окремих розробників спецоперації проти «вагнерівців» мовчати про її ганебний зрив: нещодавно президент Володимир Зеленський наказав зняти охорону з колишнього керівника Головного управління розвідки Міноборони Василя Бурби.


Саме генерал-полковник Бурба свідчив про зрив операції, тож його не лише позбавили охорони (хоча він є носієм інформації особливої державної важливості), а й виселили разом із сім’єю без попередження з будинку в охоронюваному селищі Конча-Заспа.

 

                                                                       Василь Бурба. 

 

Тож наразі єдиним захистом екскерівника ГУР є машина, надана посольством США. Адже американці готові підтримати розвідника на добровільних засадах, бо для Білого дому боротьба з російськими терористами значить більше, ніж для Банкової.


Пан Бутусов стверджує, що Зеленський наказав змусити замовкнути свідків провалу спецоперації із захоплення російських терористів, яку проводило ГУР Міноборони України спільно зі спецслужбами США і Туреччини в липні 2020 року.

 

Саме тому Бурбі пропонували «відступні»: призначення послом України в Австралії, в обмін на публічне спростування скандалу з «вагнерівцями», відмову від інтерв’ю і будь-якої співпраці з розслідувачем Христо Грозєвим тощо.


Але пан Бурба відмовився від такої ганебної угоди й одразу був фактично викинутий на вулицю без охорони.

 

Василь ТАВР