Після річної перерви: українські тенісисти активно готуються до поєдинку Кубка Девіса

03.03.2021
Після річної перерви: українські тенісисти активно готуються до поєдинку Кубка Девіса

У поєдинку проти збірної Ізраїлю Ілля Марченко гратиме в статусі першої ракетки України. (Фото пресслужби ФТУ.)

Усюдисущий коронавірус змусив міжнародну тенісну федерацію взяти практично річну паузу в проведенні поєдинків Кубка федерації та Кубка Девіса.

 

Ще в квітні минулого року жіноча збірна України з тенісу мала посперечатися з японською командою за місце у Світовій групі КФ, утім той важливий для «синьо-жовтих» поєдинок досі не відбувся.

 

Щоправда, на офіційному сайті турніру вже є анонс українсько-японського протистояння, котре планують провести 16-17 квітня в японському місті Мікі.

 

Водночас українські тенісисти вже розпочали готуватися до свого багатостраждального матчу першої групи Кубка Девіса проти Ізраїлю. Як і поєдинок жіночої збірної, його також переносили кілька разів.

 

Зрештою, 5-6 березня у спортивному комплексі Marina Tennis Club, який розташований у селі Погреби на Київщині, українські збірники поміряються силами зі своїми візаві з Ізраїлю.


На матч проти ізраїльтян капітан збірної України Андрій Медведєв викликав п’ятьох тенісистів — Сергія Стаховського, Іллю Марченка, Дениса Молчанова, Владислава Орлова та Данила Калиниченка.


Поява в українській команді нових прізвищ уже не дивує — Андрій Медведєв постійно запрошує маловідомих широкому загалу тенісистів, аби ті переймали дух великих змагань.


Приміром, 27-річний Данило Калиниченко в рейтингу ATP перебуває наприкінці п’ятої сотні тенісистів-професіоналів. Утім, вигравши в березні минулого року невеличкий турнір ITF, він привернув до себе увагу капітана української збірної.

Загалом, у викликаній на гру з Ізраїлем команді Андрій Медведєв поєднує тенісну молодість та досвід. За прогнозами експертів, українська збірна виглядає в цьому матчі явним фаворитом, тож, якщо гра «синьо-жовтим» даватиметься легко, Орлов i Калиниченко обов’язково отримають ігровий час.


 «Ми розраховуємо на перемогу, й будемо робити все, щоб її здобути», — наголосив перший номер вітчизняної збірної Ілля Марченко.


Віднедавна саме він є рейтинг-лідером українського чоловічого тенісу, тож на ньому лежатиме додаткова відповідальність. Утім Іллю це не лякає: «У мене вже є досвід гри першим номером за збірну. За таких умов дещо змінюється ситуація, пов’язана з черговістю виходу на корт. Але загалом на атмосферу в команді та психологічний стан це не впливає, оскільки завжди потрібно вигравати й здобувати очки».


До України збірна Ізраїлю прибуде без свого лідера Дуді Сели, що повинно полегшити турнірне завдання господарям. «На папері ми повинні виграти ледь не 5:0. Але це теніс. У них є резерв. Тому важливо зберігати концентрацію», — наголосив Марченко.


* * *


Тим часом кращі тенісистки України проводять свої індивідуальні турніри. Еліна Світоліна та Леся Цуренко — серед учасниць представницьких змагань WTA в Досі. Щоправда, Леся далі кваліфікації пройти не змогла, програвши в її фіналі німкені Лаурі Зігемунд — 6:7, 4:6.


Натомість прима вітчизняного тенісу свої виступи в столиці Катару, де вона посіяна під першим номером, розпочне з другого раунду й планує якнайдалі пройти турнірною сіткою.

 

«Переможець у Досі отримає «Золотого Сокола», такого трофею в моїй колекції ще немає», — заявила Світоліна.