Васал поїхав до царя: Лукашенко з Путіним покаталися в Сочі на лижах

24.02.2021
Васал поїхав до царя: Лукашенко з Путіним покаталися в Сочі на лижах

Путін приймав Лукашенка гостинно.

Президенти Росії і Білорусі зустрілися в понеділок, 22 лютого, в Сочі, де провели переговори.

 

Володимир Путін і Олександр Лукашенко обговорили питання економічної співпраці, ситуацію з коронавірусом та інтеграцію двох країн. Лукашенко анонсував створення до осені білоруської вакцини від COVID­19.

 

Путін при цьому зазначив, що на лютий і березень заплановані поставки республіці російської вакцини. Крім того, як зазначив російський президент, Москва передала Мінську технології виробництва препарату.

 

Повільніше, я записую

 

Зустріч, яка тривала понад шiсть годин, відбулася у форматі «без краваток» — Путін прибув на неї у джинсах, а Лукашенко — у футболці та тоненькій картатій куртці. Після переговорів президенти відправилися кататися на лижах на Червоній Поляні. До одного зі схилів вони добиралися на снігоходах.

 

Про інші «дрібнички», наприклад про білоруську політичну кризу, якщо і говорили, то тет­а­тет — після спільного катання Володимира Путіна й Олександра Лукашенка на лижах. Але не варто сумніватися, що влаштований Путіним Лукашенку гостинний прийом був подякою царя васалу за те, що останній упорався з непокорою народу в своїх володіннях.

 

Характер зустрічі в стилі патрон­васал проглядалася в багатьох деталях, зокрема хоча б у тому, що Олександр Лукашенко, як і під час попередньої зустрічі у вересні 2020 року, вислуховував російського президента з блокнотом у руках, щоб законспектувати головні настанови зверхника.

 

Тоді, в розпал протестів у Білорусі, Росія підтримала Лукашенка не тільки морально, беззастережно визнавши його перемогу на виборах, а й матеріально — видавши кредит в 1,5 мільярда доларів. Як стверджує видання «Коммєрсант», на зустрічі 22 лютого Лукашенко просив у Путіна ще 3 мільярди доларів кредиту.

 

Наразі російські інформаційні агентства повідомляють лише про подяки Лукашенка за попередній транш. «Я, звичайно, дуже вдячний вам за ту підтримку, яку ви надаєте економіці Білорусі. Повинен вас проінформувати, що це не дарма, гроші не викинуті на вітер», — цитує Лукашенка РІА «Новості».

 

Питання, яке турбує білоруське суспільство, — що ще зажадає Москва за допомогу білоруському диктатору в складні для нього часи, зазначає у своєму коментарі Міжнародне французьке радіо. З повідомлень iз відкритої частини переговорів стало відомо, що «залишилося доопрацювати 6­7 дорожніх карт, чим тепер і займаються уряди».

 

«Ми, по­моєму, 33 напрямки означили — ці дорожні карти, які виробили. Ми домовилися про те, що ми їх модернізуємо, оновимо. Уряди дуже багато зробили, вони оновили формат. Сьогодні посол (Білорусі в Росії. — Ред.) Семашко повідомляв, що там, може бути, залишилося з 33 шість­сім дорожніх карт, над якими уряди працюють. Усі інші готові до підписання — заявив Лукашенко. І підкреслив, що в розвитку білорусько­російського співробітництва «план дій є».

 

У червні 2020 року посол Білорусі в Росії Володимир Семашко заявив, що з 31 карти погоджено 28. Наприкінці 2019 року і білоруська, і російська сторони говорили також тільки про 31, а не про 33 карти. Ймовірно, що до своїх попередніх вимог про інтеграцію з Білоруссю Росія додала, скориставшись слабкістю режиму Лукашенка, кілька нових.

 

Путін під час зустрічі з задоволенням зауважив, що рівень взаємодії, стратегічного партнерства, союзництва Росії та Білорусі підтверджується. РФ — найбільший торгово­економічний партнер Білорусі — майже 50%.

 

Дайте бацьку п’ятака

 

Процес інтеграції Росії та Білорусі триває вже 20 років. Він ускладнений відмінностями в стратегічних інтересах сторін, а також деякими економічними проблемами в стосунках Росії та Білорусі. Олександр Лукашенко у вересні минулого року в інтерв’ю російським журналістам заявив, що інтеграція республіки і Росії в тому вигляді, в якому вона прописана в союзному договорі, вже неможлива.

 

«Зараз два покоління після цього виросло, і сьогодні вже неможливо ту інтеграцію реалізувати», — говорив білоруський лідер.

 

Як зазначив у коментарі ліберальному російському порталу «Газета.Ru» білоруський політолог Дмитро Болкунець, на сьогоднішній день відносини Росії і Білорусі можна охарактеризувати як уповільнені, стабільні. За його словами, в них нічого не відбувається: яка ситуація була 20 років тому, такою вона залишається і до цього дня. Тому проривних ідей від зустрічі глав двох держав він не чекав.

 

Експерт припускав, що на зустрічі президентів могло бути порушене лише питання про виділення чергового кредитного траншу винятково для підтримки білоруської економіки, щоб вона не пішла в дефолт.

 

Доцент факультету світової економіки та світової політики НДУ ВШЕ Андрій Суздальцев, у свою чергу, назвав відносини Росії і Білорусі напруженими. Він звернув увагу, що Білорусь на сьогоднішній день перебуває в ізоляції, а підтримує її тільки Росія.

 

У зв’язку з цим, як зазначив експерт, Лукашенко хотів би отримати подальше фінансування. «І це головна тема, з якою він приїхав у Сочі. Без грошей він, звичайно, виїжджати не збирається. Судячи з усього, Лукашенко дуже налаштований на те, що він буде при владі й далі.

 

І це головні проблеми: гроші, які потрібні Лукашенку, і те, як уберегти ситуацію в Білорусі від дестабілізації». За результатами цих переговорів, як припустив фахівець, Лукашенко як завжди отримає гроші. Але проблема в тому, що це його не врятує, бо фінансова допомога Кремля Мінську вже давно нагадує ситуацію з виділенням кредиту колишньому президенту України Віктору Януковичу, який теж його не врятував, констатував Андрій Суздальцев.

 

А ТИМ ЧАСОМ...

Лукашенко прибув до Сочі як тріумфальний переможець над білоруською опозицією. Її лідерка Світлана Тіхановська напередодні визнала поразку народних протестів.

 

Але після цієї заяви все ж заявила 22 лютого, що білоруси повинні вийти на протести на вулиці в День волі, 25 березня, вказавши при цьому, що Лукашенко намагається продати незалежність Білорусі.

 

«За останні місяці Лукашенко не просто довів Білорусь до страшної кризи, а й став головною загрозою незалежності країни. Ми ж бачимо: він намагається продати Білорусь по частинах в обмін на кредити і підтримку, щоб утриматися ще кілька місяців. Але весна вже близько», — повідомила Тіхановська у своєму телеграм­каналі.