Ой де-де, той вітамін Д? Як «перезавантажитись» і бути енергійним після зими

23.02.2021
Ой де-де, той вітамін Д? Як «перезавантажитись» і бути енергійним після зими

Здорове харчування має включати весь спектр важливих вітамінів.

З наближенням весни ми часто відчуваємо брак енергії й апатію.

 

Це відбувається тому, що нашому організму складно одразу перейти від «зимової сплячки» до весняної активності.

 

Щоб допомогти організму легше пристосуватися до змін, варто покращити харчування та збільшити фізичні навантаження. Додайте у свій раціон продукти, які містять необхідні для організму вітаміни, — і зустрічайте весну в доброму настрої.


Наприклад, вітамін Д. Його також називають «сонячним вітаміном», адже він виробляється в організмі під впливом сонячного проміння. Але багато людей не мають змоги перебувати 5-6 годин щодня на сонці, тим паче це неможливо в холодні пори року.

 

Тому цей важливий вітамін потрібно брати з продуктів харчування. Вітамін Д допомагає організму засвоювати кальцій та фосфор, сприяє правильному розвитку клітин. Він є регулятором обміну речовин і невід’ємною частиною імунної системи. Крім того, цей мікроелемент сприяє покращенню настрою, стійкості до захворювань, нормальному росту кісток i зубів, допомагає уникнути депресії та зменшує відчуття втоми.


Лікарі-дієтологи кажуть, що цей важливий для організму вітамін слід шукати в таких продуктах, як лосось, оселедець, скумбрія, печінка тріски, яєчні жовтки, молоко, йогурти, крупи. Щодня потрібно додавати в раціон хоча б один продукт iз цього списку.

 

Однак поповнити дефіцит вітаміну Д лише завдяки збалансованому харчуванню вдається не завжди, тож часто лікарі призначають додаткові препарати. Щоб перевірити кількість вітаміну в організмі, можна здати спеціальний аналіз крові в лабораторії. Нормальний показник — від 50 до 125 нмоль/л, рівень нижче 50 нмоль/л є недостатнім, показник понад 125 нмоль/л — занадто високим.


Але пам’ятайте, що самостійно призначати препарати небезпечно. Це має зробити лікар.


Вітамін С. Це потужний антиоксидант, який впливає на загальний імунітет, у тому числі на стан шкіри. Він необхідний для синтезу колагену (білок, який відповідає за пружність і тонус шкіри), сполучної тканини, кісток, зубів та дрібних судин. Він також сприяє зниженню тиску, впливає на мислення та пам’ять, поліпшує засвоєння організмом заліза.


Джерело цього вітаміну: шипшина, перець чилі, чорна смородина, ківі, цитрусові, броколі, полуниця, хурма, петрушка. Для підвищення рівня вітаміну С лікарі радять приймати аскорбінову кислоту. Але цими добавками теж не можна зловживати. Перед вживанням необхідно визначити необхідну дозу й не перевищувати її.


Вітамін А. Він відіграє важливу роль у підтримці зору, імунної функції та репродуктивного здоров’я. Це необхідний елемент для здоров’я шкіри — взимку він захищає від лущення, влітку сприяє покращенню загоєння сонячних опіків, крім того, впливає на здоров’я волосся.


Шукайте вітамін А у печінці яловичини, тріски, в козячому сирі, вершковому маслі, зелені, куразі, моркві.
Вітамін Е необхідний для нормального функціонування мембран (оболонок) клітин організму. Дуже важливий елемент для міцного імунітету, здоров’я очей та шкіри. Дефіцит цього вітаміну призводить до руйнування нервових та м’язових клітин.


Джерело вітаміну Е — насіння соняшнику, мигдаль, шпинат, рослинні олії, спаржа, кедрові горіхи, авокадо, форель, помідори.


Вітаміни групи B — украй важливі для здоров’я. Є їх цілий спектр — В1, В2, В3, В5, В6, В7, В9 і В12. Зосередимо увагу на вітаміні В12, який відіграє провідну роль у виробленні еритроцитів, хімічних речовин мозку — нейромедіаторів, що впливають на мозкову діяльність та нервову систему. Дефіцит цього вітаміну може проявлятися депресією, м’язовою слабкістю, запамороченням, проблемами з пам’яттю, постійною втомою, проблемами з нігтями та волоссям.


Щоб уникнути нестачі вітамінів групи В, зокрема В12, необхідно вживати лососеві, листову зелень (особливо шпинат), печінку, яйця, молоко та молочні продукти, яловичину, бобові, м’ясо курки та індички, гречку.


Аби залишатися здоровим, необхідно слідкувати за нормою вітамінів в організмі. Але пам’ятайте, що надлишок, як і дефіцит, вітамінів є шкідливим для здоров’я. Слідкуйте за тим, щоб ваше харчування було збалансованим, тоді організм отримуватиме необхідну кількість вітамінів та мікроелементів щодня.

 

Каріна ЦИМБАЛЮК