Українсько-американська ракета «Антарес» вивела на орбіту корабель iз вантажем для МКС

23.02.2021
Українсько-американська ракета «Антарес» вивела на орбіту корабель iз вантажем для МКС

Перед стартом.

Ракета-носій «Антарес», у створенні якої брали участь українські конструктори і виробничники, вкотре успішно стартувала з Центру космічних польотів на острові Воллопс, що в американському штаті Вірджинія. Цього разу, за інформацією пресслужби КБ «Південне», вона вивела на орбіту корабель Cygnus.


На борту космічного «човника» розмістили 3,7 тонни наукової провізії та речі, призначені для екіпажу міжнародної станції. А також суперкомп’ютер SBC-2, розроблений Hewlett Packard і NASA.

 

Його використовуватимуть для аналізу даних про стан здоров’я астронавтів і розшифровки їх ДНК просто на борту МКС. До функціонального списку включили й аналіз результатів спостережень за полярними покладами льоду та блискавками в атмосфері Землі.

 

І це ще не все. «Антарес», окрім Cygnus, виведе на орбіту низку кубсатів (малі штучні супутники. — Ред.) та  кілька наносупутників для подальшого дослідження космосу. Ще одне завдання місії — вивезти з космічної станції й утилізувати у щільних шарах атмосфери відпрацьований вантаж.


Загалом, починаючи з 2013 року, «Антарес» стартувала 14 разів, з яких 13 були успішними. Ця ракета-носій складається з двох ступенів.

 

Основну конструкцію першого ступеня було розроблено ДП «КБ «Південне» та виготовлено ДП «ВО ПМЗ» у кооперації з українськими підприємствами «Хартрон-АРКОС» (Харків), «Київприлад» (Київ), «Хартрон-ЮКОМ» (Запоріжжя), «ЧЕЗАРА», «РАПІД» (Чернігів) та iншими на замов­лення корпорації Northrop Grumman (США).

 

У рамках програми «Антарес» українська сторона виконала весь комплекс робіт iз проєктування, відпрацювання та виготовлення матеріальної частини основної конструкції.

 

Під час запуску, згідно з контрактом, у КБ «Південне» в режимі реального часу здійснювалася технічна підтримка всього процесу, а також приймання та оброблення телеметричної інформації.


До речі, недавно програма «Антарес» була відзначена найпрестижнішою нагородою Міжнародної академії астронавтики «За командні досягнення» (The Laurels for Team Achievement).

 

«Завдяки спільній роботі українських і американських інженерів, які об’єднали дві різні школи створення ракетної техніки, вдалося в короткі терміни створити надійну, ефективну і доступну комерційну ракету-носій для місій з доставки корисного вантажу на МКС у рамках програм НАСА COTS і CRS, — повідомила пресслужба КБ «Південне».

 

— Це забезпечило міжнародну команду космонавтів провізією та обладнанням, необхідним для функціонування МКС i реалізації на станції науково-дослідних програм».