Естафетний сюрприз: жіноча збірна України з біатлону здобула «бронзу» на ЧС у Поклюці

23.02.2021
Естафетний сюрприз: жіноча збірна України з біатлону здобула «бронзу» на ЧС у Поклюці

Утретє поспіль жіноча збірна України виграла естафетну «бронзу» на ЧС. (Фото з сайта espreso.tv.)

Утретє поспіль жіноча збірна України з біатлону виграла «бронзу» в естафетній гонці на чемпіонаті світу, засвідчивши таким чином свої високий клас i майстерність.


Як свідчить головний тренер української національної команди Юрай Санітра, цього разу піднятися на планетарний п’єдестал було значно складніше, адже конкуренція в командних перегонах щороку зростає.


На чемпіонаті світу в Поклюці українська жіноча четвірка мала всі шанси зійти й на срібну сходинку п’єдесталу, однак 35-річній Олені Підгрушній не вистачило сил, аби на фініші відстояти віцечемпіонський титул у боротьбі з німкенею Францискою Пройс.


Можливо, в якійсь іншій ситуації програш срібній позиції 0,4 секунди сприйнявся б як невдача, проте не цього разу.


Українські збірники так довго й наполегливо йшли до своєї медалі, оббиваючи підмостки світового п’єдесталу, що навіть естафетна бронза мала для них золотий відблиск.
Якби втретє на цьому чемпіонаті ми стали четвертими, я б просто розплакалася», — сказала після фінішу учасниця бронзового квартету Юлія Джима.


Дві змішані естафети в Поклюці українські команди завершили за крок від медалей, тож іще одного холостого пострілу не хотілося нікому.


Юлія не приховувала, що боялася виходити на старт класичної естафети. Навіть на досвідчену спортсменку, в активі котрої є олімпійське «золото» Сочі-2014 у командних перегонах, неймовірно тиснув тягар відповідальності за результат.

 

Що вже казати про двох інших учасниць естафетного квартету — Анастасію Меркушину та Дар’ю Блашко, котрі мають значно менше досвіду виступів на міжнародних стартах.


Утім український квартет на високому рівні пройшов гонку, подарувавши всім шанувальникам вітчизняного біатлону довгоочікувану нагороду.


«Досі не вірю в те, що ми виграли медаль», — відзначила після гонки Блашко, котра, нагадаємо, не так давно ще захищала кольори білоруського біатлону.


Так само приємним сюрпризом став медальний успіх українських біатлоністок і для президента Федерації біатлону України Володимира Бринзака.


«Я задоволений. Тому що при всіх тих проблемах, які були і влітку, і на передсезонній підготовці, я навіть мріяти боявся про такі результати. Безумовно, виступ команди в Поклюці став приємним сюрпризом. У кожній гонці наші спортсмени нав’язували боротьбу за високі місця», — наголосив очільник ФБУ.


Найбільш конкурентоздатними українські збірники виявилися в командних перегонах.


У всіх естафетах «синьо-жовті» фінішували в коридорі між третім та п’ятим місцем. Як зауважує Володимир Бринзак, це суперрезультат.


У чоловічих командних перегонах збірна України довгий час претендувала на медаль. Після трьох етапів, які пробігли Богдан Цимбал, Дмитро Підручний та Артем Прима, «синьо-жовті» були другими.

Мав би Антон Дудченко трохи більше змагального досвіду найвищого рівня — була б в України ще одна естафетна медаль. Утім, навіть маючи п’ятий підсумковий результат, Юрій Санітра наголошує: «Узагалі не соромно було дивитися на нашу збірну на чемпіонаті світу».