Росія запроторила в СІЗО ще семеро кримських татар: ФСБ прийшла на світанку

19.02.2021

В окупованому Криму Федеральна служба безпеки РФ прийшла з масовими обшуками в будинки кримських татар на світанку 17 лютого.

 

Глава Меджлісу кримськотатарського народу Рефат Чубаров повідомив, що обшуки почалися о 4-й ранку в Бахчисараї, Сімферополі, Білогорську та селі Заповітне Совєтського району.


Перша заступниця глави Міністерства закордонних справ України Еміне Джеппар назвала обшуки, які російські силовики проводять у будинках кримчан, «формою розправи й залякування». Мета окупантів українського Криму — «домогтися відсутності опору і повної лояльності до режимної дійсності».


«Сценарій політичних переслідувань та намагання заткнути рота громадянам України в окупованому Криму зазвичай такий. Виклики громадян України на «бесіди» з різними формами попереджень та тиску і шантажу. Потім обшуки та затримання під приводом боротьби з тероризмом та екстремізмом. Потім «суд», який «натягуюється» під політичне замовлення та вироки. Вироки страшні, які не отримують навіть злочинці-маніяки. Вироки тим, хто мирно живе на своїй батьківщині, намагаючись вижити емоційно та подекуди фізично в умовах окупації», — написала вона в соціальній мережі «Фейсбук».


Сімом мусульманським активістам, затриманим в окупованому Криму (Махамадамінов Абдулборій Махамадін огли, Еюпов Азамат, Ялкабов Тимур Муміновіч, Федоров Олег, Ібрагімов Ернест, Сейдаметов Ленур, Шіхаметов Яшар) — місцевий «суд» обрав запобіжний захід у вигляді тримання в СІЗО до середини квітня.

 

Родичам слідчі заявили, що затриманим інкримінують статтю 205.5 КК РФ (Організація діяльності терористичної організації та участь у діяльності такої організації). Усіх їх підозрюють у причетності до ісламської партії Хізб ут-Тахрір — Росії вона з 2003 року визнана терористичною, однак вільно діє в Україні та більшості європейських країн.


Представництво президента України в Автономній Республіці Крим відреагувало на ці зухвалі масові обшуки й арешти, здійснені російськими силовиками, заявивши у спецповідомленні, що вони «фіксують кожний випадок незаконного політичного переслідування, який здійснюють окупаційні адміністрації, та передають інформацію до правоохоронних органів, а також використовують її в роботі на національному та міжнародному рівнях».


У свою чергу представники міжнародної ісламської політичної організації «Хізб ут-Тахрір» називають своєю місією об’єднання всіх мусульманських країн в ісламському халіфаті, але вони відкидають терористичні методи досягнення цього і кажуть, що зазнають несправедливого переслідування в Росії та в окупованому нею в 2014 році Криму.
Захисники заарештованих і засуджених у «справі Хізб ут-Тахрір» кримчан вважають їх переслідування мотивованим за релігійною ознакою.

 

Адвокати зазначають, що переслідувані у цій справі російськими правоохоронними органами — переважно кримські татари, а також українці, росіяни, таджики, азербайджанці та кримчани іншого етнічного походження, які сповідують іслам. Міжнародне право забороняє запроваджувати на окупованій території законодавство держави-окупанта.