Ейфелеву вежу до Олімпійських ігор 2024 року в Парижі пофарбують у золотий колір

19.02.2021
Ейфелеву вежу до Олімпійських ігор 2024 року в Парижі пофарбують у золотий колір

Вежа буде не проста, а золота.

Ейфелева вежа на Марсовому полі в Парижі — одна з найпопулярніших туристичних пам’яток у світі.

 

Туристи та місцеві мешканці звикли бачити «залізну даму» з моменту її відкриття 1889 року іржаво-коричневою, але її зовнішній вигляд трохи зміниться. Тепер вона стане золотою.


Як повідомляє агенція «Франс Пресс», місцева влада вирішила перефарбувати головний символ міста у зв’язку з Олімпійськими іграми, які Париж прийматиме в 2024 році.

 

У мерії зазначають, що Ейфелева вежа стане тлом для змагань із тріатлону та плавання на відкритій воді, тому вона повинна виглядати краще.

 

Вона також височітиме над більшістю локацій, на яких відбуватимуться олімпійські урочистості вздовж річки Сени, де очікують натовпи людей.

 

За попередніми підрахунками, на реконструкцію пам’ятки піде приблизно 50 мільйонів євро. Фахівцям доведеться видалити попередні шари і нанести 60 тонн нової фарби.


Ейфелеву вежу фарбують кожні сім років як для захисту її металевої структури від вітру, дощу, сонця та забруднення, так і для збереження зовнішнього вигляду.

 

Впродовж своєї 130-річної історії Ейфелева вежа 19 разів змінювала колір — від червоного до світло-оранжевого.

 

За словами Гюстава Ейфеля, французького інженера-будівельника та архітектора, оригінальний червоний колір гарантував найкращий захист конструкції від іржі.

 

Але з моменту свого будівництва вежа була пофарбована в охру, жовтий колір і кілька відтінків коричневого. Колись був ефект фарби омбре, який зникав, коли вежа «доходила» до неба.

 

І тільки у 1968 році її нарешті залишили у спокої, надавши постійний відтінок, так званий «ейфелевий коричневий» (brun Tout Eiffel), близький до природного відтінку бронзи. З тих пір колір вежі не змінювався. Після ювілейного 20-го омолодження «літня пані» отримає нові золоті шати.


Тепер на Ейфелевій вежі триває наймасштабніша реконструкція за всю її 130-річну історію. Вона розпочалася в 2019 році й має завершитися до 2022 року, коли новий відтінок золота, який наразі можна розгледіти лише нечітко у верхній частині вежі, стане видимим для всіх.

 

«Чому Гюстав Ейфель вибрав жовто-коричневий? Можливо, щоб Ейфелева вежа гармоніювала з усім Парижем з його історичними різними кам’яними будинками з вапняку», — сказав П’єр-Антуан Гатьє, головний архітектор історичних пам’яток Франції, який прийняв рішення про зміну кольору.


Робота з реконструкції 324-метрової вежі, яка нараховує 18 тис. металевих деталей, скріплених 2,5 млн заклепок, є монументальною.

 

Видалення старих шарів стає небезпечним через наявність свинцю, що вимагає суворого медичного протоколу для робітників.Попри ризик, робота з оновлення вежі буде для робітників почесною: «перевдяганням» ікони Парижа вони пишатимуться все життя.

 

Варто зазначити, що роботи виконують передусім молоді, але вже досвідчені скелелази.


Ейфелеву вежу з моменту відкриття відвідали понад 250 мільйонів людей. Щороку до них приєднуються по сім мільйонів чергових відвідувачів.