У Тернополі показали незвичайний фільм про кіборгів «Трохи нижче неба»

16.02.2021

У Тернополі відбувся показ незвичайного фільму «Трохи нижче неба», присвяченого захисникам України від російської агресії.

 

Це документальна історія чотирьох кіборгів із Тернопільщини — бійців 80-ї окремої бригади Івана Вітишина, Ігоря Римара, Володимира Труха та В’ячеслава Мельника, які загинули, героїчно захищаючи Донецький аеропорт, у січні 2015-го.


Автором ідеї фільму та його продюсером (режисер — Руслан Горовий) став військовий журналіст і доброволець Михайло Ухман, який разом зі своїм бойовим побратимом Сергієм Коновалом об’їздили всю Україну, записуючи розповіді учасників російсько-української війни, а також зустрілися з багатьма рідними та близькими тернопільських кіборгів. Стрічка особлива тим, що, за словами її творців, у ній немає жодного постановочного кадру, весь відеоматеріал зібрано з телефонів українських бійців.


«Черговий показ фільму відбувся там, де все почалося, де зародилася ідея кінострічки — у файному місті Тернопіль, — констатував Михайло Ухман.

 

— Це була важка прем’єра фільму про кіборгів, адже в залі були присутні матері наших загиблих героїв. Якщо чесно, я боявся, щоб iз ними чогось не трапилося. Не кожна матір може пережити історію загибелі своєї дитини, але маємо таку реальність. Як завжди, після фільму було цікаво поспілкуватися з людьми, почути їхні думки. Були «експерти», які порівнювали наш фільм з іншими кінострічками. Військовим у фільмі не вистачило фіналу щастя, адже трагедію вони переживають дуже важко».


Доброволець Михайло Ухман закликає: «Друзі, не потрібно порівнювати «Трохи нижче неба» з роботою інших режисерів, продюсерів, не потрібно шукати відповідей на запитання в цьому фільмі. Ваше: «Мені не вистачило...» чи «Я б зробив...» — це слова на вітер. Ми створили унікальну картинку такою, якою бачили, якою відчували. «Я б зробив...» — то беріть і робіть, ми будемо раді.

 

Адже чим більше фільмів про Донецький аеропорт, тим швидше ми інформаційно переможемо російських окупантів.


Наш фільм — це окрема історія про чотирьох хлопців з 80-ї бригади ЗСУ і їхніх побратимів, які жили в ДАП, боролися за нього і вийшли з нього Переможцями. Російські окупанти понесли величезні втрати в живій силі, техніці, там здохли найкращі їхні бійці. Але нам теж довелося платити чималу ціну в цій війні з московськими покидьками».


Як повідомляла «Україна молода», прем’єрний показ стрічки «Трохи нижче неба» відбувся у Києві, а потім вона помандрувала Україною. Ведуться перемовини про показ на кількох українських телеканалах.