У США розпочалася вирішальна фаза імпічменту Дональда Трампа

12.02.2021
У США розпочалася вирішальна фаза імпічменту Дональда Трампа

У руках спікерки Палати представників США Ненсі Пелосі — документ щодо оголошення Трампу імпічменту нижньою палатою Конгресу.

У Сенаті США розпочався розгляд питання про оголошення імпічменту 45-му президенту США Дональду Трампу. Раніше в історії США ще не було випадків, аби цю процедуру застосовували двічі до одного й того самого президента країни. І це перший прецедент, коли обвинувачуваний уже не обіймає посаду, за яку йому загрожує імпічмент.


2019 року проти Трампа вже розпочинали процедуру імпічменту через його тиск на українського президента Володимира Зеленського. Утім тоді минулося — імпічмент не підтримав Сенат. Удруге процедура була запущена ще під час президент­ства Трампа в січні — тоді відповідне рішення підтримала нижня палата Конгресу США — Палата представників. Утім, за законом, саме Сенат ухвалює остаточне рішення. Тим часом у США на посаду вже заступив наступник Трампа Джо Байден. Це лише додатково посилює напруження серед прихильників Демократичної та Республіканської партій.


«Німецька хвиля» нагадує, що Дональда Трампа звинувачують у «підбурюванні до заколоту» (incitement of insurrection). Затвердження Конгресом США результатів голосування колегії виборників, які обирають президента за результатами всенародного волевиявлення, зазвичай є суто формальністю. Але цього року сталося інакше. Коли американський парламент зібрався 6 січня, щоб остаточно затвердити перемогу Джо Байдена на виборах 2020 року, Капітолій, де засідає Конгрес, штурмував натовп розлючених демонстрантів, підбурених тоді ще чинним президентом Дональдом Трампом. П’ятеро людей загинули, серед них — один поліцейський.


Демократи вважають, що штурм Капітолію 6 січня був «безпрецедентним і шокуючим нападом на демократію». Тож тепер представники Демократичної партії хочуть, аби оцінку цих подій сенаторами-республіканцями було офіційно задокументовано. Однак у демократів малі шанси досягти остаточної мети. Вони мають мінімальну перевагу в Сенаті, а для оголошення імпічменту потрібні дві третини голосів. А це означає, що їм доведеться заручитися підтримкою великого числа республіканців.

 

Показово, що за початок розгляду імпічменту Трампа в Сенаті проголосували 56 сенаторів — усі 50 сенаторів від Демократичної партії і лише 6 від Республіканської. Тож тепер демократи роблять ставку хіба що на диво, на те, що багато республіканців так само будь-що хочуть запобігти поверненню Трампа на велику політичну арену перед наступними президентськими виборами. У разі, якщо дві третини сенаторів затвердять звинувачення, висунуті Палатою представників, Трампу може бути заборонено займати будь-які державні посади, в тому числі й виборні.


Теперішні слухання в Сенаті де-юре — судовий процес, у якому сенатори виступають у ролі присяжних. Члени нижньої палати Конгресу представляють обвинувачення, а захист — адвокати Трампа. В перший день дебати, в яких наводилися докази про відповідність того, що відбувається,  основному закону США, тривали чотири години.

 

Було представлено відео, яке, як наполягають конгресмени-демократи, стало причиною нападу на Капітолій 6 січня. У ньому Трамп говорив: «Ми будемо боротися, як чорти, бо якщо ми не будемо битися до смерті, ми втратимо країну». Згідно з позицією обвинувачення, в цих словах містилися «підбурювання до заколоту». У свою чергу, адвокати Трампа наголошували, що це був звичайний виступ тодішнього господаря Білого дому перед прихильниками.


У наступні дні процесу в справі про імпічмент 45-го президента США законодавці з Демократичної партії викладуть деталі обвинувачень проти колишнього американського лідера. Згідно з правилами імпічменту, і прокурори, в ролі яких виступають демократи, і сторона захисту мають до 16 годин, щоб висловити свої аргументи, при цьому не більше 8 годин на день. Для того щоб засудити Трампа, демократів у Сенаті мають підтримати щонайменше 17 республіканців, щоб досягти більшості у дві третини. Наразі, як бачимо, таких лише шестеро.


Тим часом, 10 лютого прокуратура в американському штаті Джорджія ініціювала власне розслідування щодо колишнього президента США. Прокурори перевіряють дзвінок Дональда Трампа держсекретареві штату і спроби колишнього глави держави скасувати результати виборів, переможцем яких став демократ Джо Байден. Про це пише «Нью-Йорк Таймс» iз посиланням на джерела.

 

За даними газети, прокурор округу Фултон направила керівництву штату прохання зберегти документи, які можуть стосуватися дзвінка Трампа. Співрозмовник «Нью-Йорк Таймс» розповів, що прохання пов’язане з проведенням кримінального розслідування.