Тернополянам укотре пообіцяли "реанімувати" аеропорт: нині новообраний голова ОДА

10.02.2021
Тернополянам укотре пообіцяли "реанімувати" аеропорт: нині новообраний голова ОДА

Раніше у Тернопіль можна було дістатися літаком. (Фото з архіву телеканала ІНТБ)

У Тернополі задекларували чергову спробу реанімації місцевого аеропорту, останні регулярні рейси в якому припинили ще десять років тому.

 

Вiдтодi кожний новий очільник області у презентаційних заявах обіцяв відродити місцеве летовище. За каденції декого щось у цьому напрямку навіть робили, але результатів жителі області так і не дочекались. І ось — знову.

 

Новообраний голова Тернопільської обласної ради Михайло Головко назвав своїм ключовим завданням повноцінний запуск роботи аеропорту.

 

А на останній сесії облради було ухвалено рішення про створення нового товариства з обмеженою відповідальністю «Аеропорт», засновниками якого виступили КП Тернопільської обласної ради «Наглядбудінвест» та КП Тернопільської міської ради «Підприємство матеріально-технічного забезпечення». Статутний капітал «Аеропорту» має становити 1 мільярд гривень, де частка кожного із засновників — половина.


«Новостворене підприємство займеться пошуком інвестора, — повідомив Михайло Головко. — Передбачено також виділення коштів на запуск повноцінної діяльності летовища з обласного та міського бюджетів. І тепер ми зможемо вимагати співфінансування з боку держави, що дозволить за державні кошти добудувати злітну смугу. Це не лише відкриє можливість жителям області подорожувати, а й дасть додаткові надходження до бюджету».


Тим часом голова Тернопільської облдержадміністрації Володимир Труш у своєму недавньому інтерв’ю місцевому тижневику «Газета номер один» змалював перспективи місцевого аеропорту дещо обережніше: «Аеропорт — це не школа, не садок, які можна за пів року чи рік збудувати. Я не хочу бути голослівним і казати:

 

«Так, ми відновимо аеропорт!» Насправді ми малюємо дорожню карту. Думаю, що 2021 рік буде присвячений проєктно-кошторисній документації, а потім намагатимемося добудувати злітну смугу, встановити огорожу і хоча б отримати сертифікат для внутрішніх авіарейсів.

 

Якщо ці задуми вдасться втілити, то це буде вже велике досягнення для Тернопільщини, тому що на сьогодні аеропорт просто стоїть пусткою. Упродовж останнього часу з Кабміном та інвесторами проводили перемовини, розглядають різні варіанти.

 

Тернопільський аеропорт цікавить багатьох перш за все логістично, адже ми перебуваємо практично посередині чотирьох сусідніх обласних центрів — Івано-Франківськ, Львів, Чернівці, Хмельницький. Паралельно з пасажирськими перевезеннями розглядаємо варіант розвитку аеропорту у вантажному плані. Але ми повинні зрозуміти, що цей проєкт точно не на рік, а мінімум на три-п’ять років. Головне, щоб цей маховик запустився,  аеропорт запрацював, а далі можна його вдосконалювати».