Великі шанси: проєкт Національної опери «Коріння» став номінантом на грант Fedora

05.02.2021
Великі шанси: проєкт Національної опери «Коріння» став номінантом на грант Fedora

Ескіз костюма балету Roots («Коріння»). (Фото надане театром.)

Проєкт нової сучасної балетної постановки Національної опери України — Roots («Коріння») став номінантом на отримання гранту однієї з найавторитетніших культурних платформ у світі Fedora з головним офісом у Парижі (Palais Garnier), що займається розвитком та фінансуванням за напрямками: балет, опера, мистецька освіта та цифрове мистецтво.

 

Завдяки цій платформі щороку інноваційні театральні проєкти мають шанс отримати фінансування, а також бути презентованими глядачам у всьому світі.

 

Для українського проєкту це перший досвід співпраці з Fedora, яка наразі об’єднує 95 провідних театрів опери та балету і різноманітні фестивалі у 25 країнах світу. Ініціатором та координатором «Коріння» виступив прем’єр Національної опери України Олексій Тютюнник.

 

«Створюючи сучасні вистави, команда проєкту має на меті поширювати і розвивати мистецтво танцю в Україні, оновлювати репертуар Нацопери, розкривати потенціал трупи та творити проєкти світового рівня» — каже він.

 

Балет Roots — це сучасна міжнародна постановка Національної опери України, мета якої — привернути увагу глядача до глобальних проблем сьогодення: утворення нових моделей соціальної взаємодії, зміни клімату та ставлення людини до навколишнього середовища, питань соціальної рівності й гуманності. Коріння повязує окрему людину з її минулим, а людство — зі своєю історією.

 

Для створення балетної постановки команда проєкту виготовить костюми та декорації з вторинних матеріалів (зокрема, переробленої пластмаси), а використане балетне взуття перетворить на сувеніри для глядачів.  

 

Музичний супровід вистави пов’яже різні епохи і надасть нового звучання творам відомого польського композитора Генрика Гурецького (1933—2010) та велета світової класики Йоганна Себастьяна Баха (1685—1750).

 

Художній керівник проєкту — народна артистка України Олена Філіп’єва. Постановку балету здійснить хореограф зі Швеції Ксенія Звєрєва, яка буде працювати з відомим італійським художником по світлу Джакопо Пантані та українськими художниками костюмів, декорацій та 3Dвізуалізації Поліною Панченко та Асею Кравчук.

 

На офіційному сайті платформи Fedoraрозпочалось відкрите голосування, де кожен українець може підтримати своїм голосом до 26 лютого національний проєкт Rootsза адресою http://bit.ly/vote_roots, пройшовши нескладну реєстрацію.