«Євробляхери» двічі перекривали трасу Харків—Київ: що вимагають

02.02.2021

У неділю харківські власники автівок з європейськими номерами двічі перекривали дорогу на Київ, протестуючи проти нових правил реєстрації потриманих автомобілів з ЄС.

 

Спочатку група активістів вийшла на трасу в районі селища Пісочин, а потім перемістилися до Рай-Оленівки.

 

В обох випадках на дорозі вишикувалася чимала черга перевізників, оскільки тут немає об’їзних шляхів. Одні «потерпілі» вимагали негайно відкрити рух, інші співчутливо терпіли незручності.


Це була далеко не перша акція протесту харківських «євробляхерів», які першими зіткнулися з новою системою штрафів, що була введена Кабміном цього року. Аналогічні акції протесту вони організовували минулого місяця біля міськради, облдержадміністрації та управління патрульної поліції.

 

У всіх випадках водії вимагали роз’яснення, за що і на яких підставах штрафують харківських власників автомобілів з іноземною реєстрацією у той час, коли в інших регіонах така норма ще не запроваджена.


За словами активістів, які об’єдналися в громадську організацію «Авто Євро Сила», йдеться про чималі суми. Якщо ти потрапив до поля зору поліції вперше, то змушений будеш сплатити 8500 гривень, якщо вдруге — 17 тисяч. «Це сталося різко, в інших областях ніхто нікого не чіпає! — повідомив представник ГО Данило Сергеєв. — Про нововведення нас ніхто не попереджав».


Як з’ясувалося пізніше, в січні харківська поліція першою отримала доступ до митної бази. Тепер патрульні мають право перевіряти реєстрацію авто і виписувати штрафи водіям, які не пройшли всі етапи розмитнення.

 

Саме тому місцеві автомобілісти вирішили, що в Харкові зараз перевіряють реакцію суспільства на зміну процедури. І якщо харків’яни приймуть нові умови без протестів, то їх поширюватимуть на всю країну.


Усі пікети на теренах області пройшли під гаслами «Ні поборам!», «Ні пограбуванню народу», «Досить знущатися над народом!».

 

Протестувальники вимагали виконання укладеного торік меморандуму між поліцією та представниками організації «Авто Євро Сила» . Документ передбачає, що проблеми власників іноземних номерів мають бути врегульовані на рівні парламенту.