Операція «перезавантаження»? Майя Санду призначила прем'єром нелюбу своїй партії жінку

29.01.2021
Операція «перезавантаження»? Майя Санду призначила прем'єром нелюбу своїй партії жінку

Майя Санду (праворуч) та Наталя Гаврилиця.

Президентка Молдови Майя Санду 27 січня підписала указ призначити на пост прем’єр-міністра країни колишню міністерку фінансів Наталю Гаврилицю, повідомляє newsmaker.md.

 

Це людина, «якій я довіряю, професіонал», прокоментувала своє рішення глава держави.

 

Санду додала, що доручила Гаврилиці сформувати команду уряду країни і підготувати програму кабміну, «засновану на економічному розвитку та на очищенні державних інститутів від корупції».


Вона додала, що досі вважає дострокові парламентські вибори виходом із кризи. Зазначимо, згідно з молдовським законодавством, у Гаврилиці є 15 днів, щоб подати на затвердження парламенту склад і програму роботи уряду.

 

Якщо Гаврилиця стане прем’єром Молдови, то в цій країні жінки займуть усі найвищі посади — президент, прем’єр і спікер парламенту. Парламент Молдови, нагадаємо, очолює Зінаїда Гречана.


31 грудня 2020 року Санду призначила тимчасово виконуючим обов’язки прем’єр-міністра Молдови главу МЗС Аурелія Чокоя. До цього прем’єр країни Іон Кіку подав у відставку, щоб у країні з’явилася можливість провести парламентські дострокові вибори.


Наталія Гаврилиця народилася 21 вересня 1977 року, закінчила юридичний факультет у Державному університеті Молдови і Гарвардський інститут державного управління ім. Джона Ф. Кеннеді. Впродовж трьох років вона працювала в Лондоні економістом у глобальному Фонді інновацій.

 

Також Гаврилиця працювала в Oxford Policy Management — міжнародній консалтинговій фірмі у Великій Британії, що займається питаннями розвитку країн із низьким рівнем доходу (Таджикистану, Індонезії, Нігерії, окупованих палестинських територій, представництво цієї компанії є також в Україні). Експерт у сфері реформ публічного управління.

 

Вважається представницею діаспори. Після повернення до Молдови у 2007-2008 роках працювала в міністерстві економіки і торгівлі Молдови начальником управління політики і макроекономічного розвитку.

 

Потім очолювала в уряді управління політики і координації допомоги. Обіймала посаду держсекретаря в міністерстві освіти, коли Санду обіймала посаду міністра. Була також міністром фінансів в уряді Санду впродовж п’яти місяців 2019 року.


Майю Санду та Наталю Гаврилицю вважають подругами. Але не відомо, чим ця дружба обернеться у політичних реаліях. Конституція Молдови визначає дві умови, за яких розпуск парламенту і дострокові вибори стають можливими.

 

Це або блокування роботи парламенту з будь-якої причини впродовж трьох місяців, або нездатність парламенту затвердити новий уряд. У Молдові не бракує думок, що Санду номінувала Гаврилицю кандидатом на прем’єра з метою, щоб парламент відхилив її кандидатуру і це стало приводом для його розпуску та призначення дострокових виборів. Не виключено, що дві подруги реалізують цей план за спільною домовленістю.


І такі здогадки небезпідставні. Адже Санду є лідеркою партії «Дія і солідарність» (PAS), а депутати від партії «Дія і солідарність» відразу ж заявили, що не підтримають кандидата в прем’єр-міністри, запропонованого їхнім же президентом Майєю Санду.

 

Про це 27 січня повідомив депутат від PAS Серджіу Литвиненко на своїй сторінці у «Фейсбуці». І це не «бунт на кораблі» проти капітана, а швидше спланована акція всієї команди на скоріший розпуск парламенту та призначення нових виборів. Тобто депутати від PAS не голосуватимуть за новий склад кабміну, щоб спровокувати дострокові парламентські вибори.


Більшість парламентських фракцій ще не вирішили, чи підтримають кандидатуру Наталі Гаврилиці. У Демпартії вважають, що до ухвалення рішення слід провести переговори з президентом і кандидатом у прем’єр-міністри, а лідер групи Pro Moldova Андріан Канду хоче обговорити голосування з іншими фракціями. Депутати платформи «Гідність і правда» (DA) обговорять це питання на засіданні політбюро. Парламентська група Pentru Moldova (в яку входить і фракція «Шор») хоче дізнатися думку Гаврилиці про актуальні проблеми.


У будь-якому випадку Майа Санду зробила хитрий хід, у якому вона так чи інакше виграє, незалежно від того, затвердять чи відхилять депутати запропоновану нею кандидатуру глави уряду.